III. pilier: Výhody sú príspevky zamestnávateľa a daňový bonus

Do III. piliera si na Slovensku dobrovoľne prispieva viac ako 860-tisíc sporiteľov. Jeho výhodou je, že sporitelia môžu ušetriť na daniach.

23.09.2021 07:27
seniori, manželia, príroda, oddych, mólo, jazero Foto:
Do tretieho piliera si môže dobrovoľne prispievať každá fyzická osoba, či už ide o zamestnanca, živnostníka, alebo aj konateľa spoločnosti.
debata (12)

„Tretí pilier slúži na to, aby sme si vytvorili doplnkový zdroj príjmu, ktorý neskôr využijeme pri odchode do penzie. Je pravda, že tretí pilier nedosahuje také výnosy ako napríklad priame investície cez podielové fondy. No aj vďaka tomu, že si v ňom nemôžete zrušiť konto hneď pri prvom zaváhaní, postupne sa vám vytvorí väčší objem peňazí, s ktorými si na dôchodku prilepšíte,“ vysvetľuje investičný analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda.

Najväčšou výhodou je daňové zvýhodnenie

Radí František Burda, investičný analytik spoločnosti FinGO.sk:

1. Vďaka daňovému zvýhodneniu si môžete odpočítať od základu dane sumu všetkých príspevkov, ktoré ste si poslali do III. piliera za celý minulý rok. Ale len do výšky 180 eur – to je maximálna hranica, ktorú stanovuje zákon, a pri tejto výške príspevkov dokážete ušetriť na dani 34,20 eura.

2. Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do III. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa.

3. Odporúčame si preto sporiť do III. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur.

4. Prispievať si, samozrejme, môžete aj vyššou sumou, ale stále platí, že daňovú úľavu si môžete uplatniť len do výšky 180 eur.

Video
S Andreou Strakovou (PARTNERS GROUP SK) o dôchodkoch z III. piliera - odvysielané 7.10.
Milan Krajniak Čítajte viac Boj o 3. pilier začína. Asociácia DDS kritizuje Krajniakov návrh reformy

Komu sa III. pilier najviac oplatí?

Do tretieho piliera si môže dobrovoľne prispievať každá fyzická osoba, či už ide o zamestnanca, živnostníka, alebo aj konateľa spoločnosti. „Túto možnosť majú aj dohodári, študenti alebo nezamestnaní, ktorým tiež stačí posielať po 15 eur mesačne, aby si ročne nazbierali 180 eur a mohli si z nich uplatniť maximálny daňový bonus,“ poznamenal Burda.

Podľa odborníka je toto sporenie najvýhodnejšie pre zamestnancov, ktorým naň prispieva aj ich zamestnávateľ. „Veľa firiem túto možnosť poskytuje ako benefit, keďže je to výhodné aj pre ne. Zamestnávateľ si totiž môže svoje príspevky odpočítať z daní až do výšky 6 % z vymeriavacieho základu každého zo zamestnancov. Výšku príspevku určujú zamestnávatelia v kolektívnej zmluve a často ide o konkrétne percento zo mzdy zamestnanca,“ priblížil Burda.

Doplnkové dôchodkové spoločnosti

V súčasnosti na Slovensku ponúkajú svoje služby doplnkové dôchodkové spoločnosti: AXA d. d. s., NN Tatry-Sympatia, d. d. s., Stabilita, d. d. s., Doplnková dôchodková spoločnosť Tatra banky, a. s.

Milan Krajniak Čítajte aj ANKETA odborníkov o Krajniakových zmenách: Zákon v takomto znení? Hrozí hon na sporiteľov ako z 90-tych rokov

Nasporené peniaze môžete vybrať aj skôr ako na dôchodku

Výhodou tretieho piliera je aj to, že nasporené peniaze možno vybrať aj skôr ako pri odchode do dôchodku. „Sporitelia tak môžu urobiť najskôr po desiatich rokoch trvania zmluvy, ďalší výber potom môžu zrealizovať po ďalších desiatich rokoch a tak ďalej. Takýmto výberom zmluva doplnkového dôchodkového sporenia nezaniká a pokračuje ďalej,“ objasňuje Burda.

Ale prostriedky, ktorými do III. piliera prispieva zamestnávateľ, si možno vybrať až pri odchode do dôchodku. Nárok na doplnkový dôchodok vzniká spolu s nárokom na starobný alebo výsluhový starobný dôchodok vyplácaný Sociálnou poisťovňou.

skupina, kolegovia, tím, úsmev Čítajte viac Budúci dôchodok: Myslieť naň treba od prvej výplaty

Vstup do tretieho piliera:

  • pre zamestnanca, ktorý vykonáva tzv. rizikové práce, je vstup do III. piliera povinný, a to do 30 dní od začatia výkonu týchto prác. Znamená to, že zamestnanec je povinný uzatvoriť účastnícku zmluvu a jeho zamestnávateľ je povinný uzatvoriť do 30 dní zamestnávateľskú zmluvu s DDS, ktorú si zamestnanec vyberie.
  • pre ostatných zamestnancov a osoby staršie ako 18 rokov je vstup do III. piliera dobrovoľný. Ak sa zamestnanec, resp. iná osoba staršia ako 18 rokov rozhodne pre sporenie v III. pilieri, musí s vybranou DSS uzatvoriť účastnícku zmluvu. Zamestnávateľ takýchto osôb nie je povinný zamestnávateľskú zmluvu uzatvoriť.

V sporiacej fáze platia účastníci, prípadne zamestnávatelia za svojich zamestnancov – účastníkov – príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré môžu účastníci investovať v jednom alebo vo viacerých príspevkových fondoch vybranej DDS. Prestup medzi jednotlivým fondmi v rámci jednej DDS pritom nie je spoplatnený.

Za zamestnancov vykonávajúcich tzv. rizikové práce, ktorí majú uzatvorenú účastnícku zmluvu, platí príspevky zamestnávateľ, a to od prvého dňa výkonu danej práce. Zamestnanec počas obdobia vykonávania týchto prác príspevky môže, ale nemusí platiť.

Ostatní zamestnanci si ako účastníci doplnkového dôchodkového sporenia platia príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sami. Za týchto zamestnancov môže príspevky platiť aj ich zamestnávateľ, ak uzatvoril zamestnávateľskú zmluvu.

Vo výplatnej fáze sa po ukončení sporenia z doplnkového dôchodkového sporenia účastníkovi vyplácajú dávky. Aké dávky sa konkrétnemu účastníkovi budú vyplácať, závisí aj od toho, v akom období uzatvoril účastnícku zmluvu a či je jej súčasťou dávkový plán.

Poradňa: Mám pokračovať v III. pilieri, ak mi firma prestala prispievať?

Mám založený III. dôchodkový pilier, ale môj zamestnávateľ v čase koronakrízy naň prestal prispievať s tým, že príspevky obnoví, keď sa situácia zlepší. Čo by ste mi poradili, mám pokračovať?

čitateľ z Krupiny

Rozhodne neodporúčam odísť z 3. piliera preto, že vám doňho zamestnávateľ dočasne neprispieva. V prvom rade sa vaše úspory, investované do fondov, neustále zhodnocujú. Za posledných 12 mesiacov zaznamenali fondy 3. piliera veľmi slušné výnosy, a to predovšetkým indexové a rastové fondy. Tie najlepšie dosiahli vyše 7 %. Keďže akciové trhy dlhodobo rastú, vaše úspory sa budú ďalej zhodnocovať.

Práve investície na finančných trhoch sú najlepšou možnosťou, ako dlhodobo nielen zabránite strate hodnoty vlastných úspor, ale aj získate niečo navyše. Navyše, slovenská ekonomika by sa v roku 2021 mala rýchlo zotavovať a je vysoká šanca, že váš zamestnávateľ obnoví príspevky do 3. piliera. Bola by chyba o tieto príspevky prísť, keďže prinášajú zaujímavé zhodnotenie vašich úspor.

Ak napríklad váš zamestnávateľ prispieva dvojnásobkom vášho vkladu, tak každý mesiac sa vaše úspory okamžite zhodnocujú o 200 percent. To je zhodnotenie, ktoré nikde inde nedosiahnete.

Odpovedal: Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.
Milan Krajniak Čítajte viac Lacnejšie sporenie v III. pilieri už od roku 2023. Krajniak ide znižovať poplatky

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #doplnkové dôchodkové sporenie #III. pilier #doplnková dôchodková spoločnosť