Valorizácia penzií: Na účte vám pribudne viac peňazí. O 1,3 %

Od januára už garantovanú pevnú sumu dôchodcovia nedostanú. Mení sa totiž valorizačný mechanizmus. Na účte tak pribudne viac peňazí dôchodcom s vyššími penziami.

28.09.2021 06:00
manželia, seniori, figúrky, mince, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (250)

Končí sa systém založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie.

„Dôchodkové dávky sa v roku 2022 budú valorizovať štandardne na základe rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Tieto informácie poskytuje Štatistický úrad SR. Porovnávať sa bude prvý polrok 2021 s prvým polrokom 2020. Spôsob zvyšovania dôchodkov jednotným spôsobom v závislosti od rastu spotrebiteľských cien garantuje zachovanie udržateľnej úrovne všetkých dôchodkov,“ konštatovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

muž, senior, úsmev Čítajte aj Zmeny v penziách: Dôchodkový strop sa ruší, ADH čaká korekcia

„Podľa oznámenia Štatistického úradu Slovenskej republiky sa index spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov medziročne zvýšil o 1,3 %. Od 1. januára 2022 sa tak budú dôchodkové dávky zyšovať o 1,3 %,“ informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

„Stále platí, že dôchodcovia o zvýšenie dôchodku nemusia žiadať, Sociálna poisťovne o valorizácii rozhoduje automaticky a dôchodcovia dostanú dôchodok zvýšený tak ako vždy v januárových výplatných termínoch spolu s rozhodnutím,“ dodala Dvoráková.

Dôchodca, ktorého penzia je v sume napríklad 345 eur tak dostane od januára pridané 4,50 eura, ten penzista, ktorého dôchodok je napríklad 915 eur, dostane 11,90 eura.

manželia, penzisti, notebook, rozmýšľanie, problém, peniaze Čítajte aj Zmeny v penziách: Do penzie po 40 odpracovaných rokoch?

Pokiaľ však dôchodca poberá penziu zvýšenú na sumu minimálneho dôchodku, tu je situácia iná. Minimálne dôchodky sa nezvyšujú automaticky, vždy sa valorizuje pôvodný starobný alebo invalidný dôchodok, z ktorého bol minimálny dôchodok pôvodne určený. Ak je pôvodný dôchodok po zvýšení o valorizovanú sumu nižší ako penzijné minimum platné pre daný rok, dôchodca naďalej dostáva minimálny dôchodok, lebo ten je pre neho výhodnejší.

Napríklad ak penzista dostáva minimálny dôchodok 391,10 eura za 42 odpracovaných rokov, keďže jeho starobný dôchodok bol v sume 275,00 eura, zvyšuje sa pôvodný dôchodok o 3,60 eura na sumu 278,60 eura. Táto suma je však stále nižšia ako suma minimálnej penzie 391,10, a tak bude aj naďalej dostávať penziu zvýšenú na minimálny dôchodok.

manželia, seniori, penzisti, počúvanie, sluch, nedoslýchavý Čítajte aj Dôchodky 2023: Reforma prinesie veľké zmeny

Od roku 2018 sa dôchodky na Slovensku zvyšovali o tzv. dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu z daného druhu dôchodku. Od roku 2022 sa tento mechanizmus, založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov zruší a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie.

Dôchodky sa v januári tohto roka valorizovali o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej sa však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku. Každý starobný dôchodca tak dostal minimálne 9,40 eura, predčasný 9,10 invalidný s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent 4,40, ak má mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, dostal 7,80, vdovy a vdovci šesť eur.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #penzista #valorizácia #suma penzie