Predčasný dôchodok čaká zmena

Minimálne dva roky do riadnej penzie, odpracované roky, minimálna suma a bez práce. To sú podmienky, ktoré musí splniť každý, kto chce požiadať o predčasný starobný dôchodok. To sa má však zmeniť. Od januára 2023. Do predčasnej penzie budete môcť odísť aj po 40 odpracovaných rokoch.

04.10.2021 06:00
seniori, manželia, ukazovanie, smiech, jeseň, park Foto:
Navrhuje sa, aby podmienka obdobia dôchodkového poistenia (15 rokov) a výšky predčasného starobného dôchodku (1,2 násobok životného minima) zostali zachované.
debata (18)

Ľudia, ktorí majú zdravotné problémy alebo krátko pred penziou problém nájsť si prácu, môžu využiť tzv. inštitút predčasného starobného dôchodku.

Každý, kto o tento druh dôchodku žiada, však musí počítať s tým, že mu za každý mesiac, o ktorý do penzie odíde skôr, klesne suma dôchodku o pol percenta. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku,“ upozorňuje Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. „To znamená, že ak poistenec o predčasný starobný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, predčasný starobný dôchodok sa skráti o 12,5 %,“ vysvetľuje Hrabková. Ak oň požiada rok pred dovŕšením penzijného veku, celkovo sa predčasný dôchodok skráti o 6,5 %.

Pokiaľ ide o prácu, žiadateľ o predčasnú penziu v čase podávania žiadosti nemôže pracovať ani na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne. Túto úľavu si môže uplatniť iba dôchodca. „Ak ale už Sociálna poisťovňa predčasný dôchodok priznala a poistenec ho poberá, môže začať pracovať na dohodu s odvodovou úľavou do 200 eur mesačne bez toho, aby mu výplatu penzie zastavila. Môže teda poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje,“ približuje postup Jana Hrabková.

muž, dedko, penzista, rozmýšľanie, snívanie, zamyslený Čítajte aj Predčasná penzia či podpora. Čo je lepšie?

Aby ste o predčasnú penziu mohli žiadať, treba splniť aj ďalšie podmienky – minimálne 15 odpracovaných rokov, nesmiete pracovať a minimálna suma vášho dôchodku musí dosiahnuť 261,70 eura mesačne a môžete mať maximálne dva roky pred riadnym starobným dôchodkom.

Dôchodkový vek pre všetkých pevne určuje tabuľka, v ktorej každý ľahko zistí, kedy dosiahne dôchodkový vek a odpočíta si od neho dva, prípadne jeden alebo pol roka. Napríklad človek, ktorý sa narodil 31. decembra 1961 uvažuje nad predčasnou penziou. Riadny dôchodkový vek dosiahne 28. februára 2024 vo veku 62 rokov a 2 mesiace, keďže sa staral a vychoval dve deti. O priznanie predčasnej penzie tak už môže požiadať najskôr 28. februára 2022.

To by však už od januára 2023 mohlo byť minulosťou. Návrh novely zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce okrem iného navrhuje alternatívnu možnosť odchodu do predčasného dôchodku. „Okrem možnosti odchodu do predčasnej penzie po splnení vekovej podmienky a dosiahnutia najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia by na základe uvedenej právnej úpravy mohli poistenci odchádzať skôr do dôchodku aj po odpracovaní 40 rokov. Na základe údajov Sociálnej poisťovne by nárok na skorší odchod do dôchodku splnilo približne 26 % poistencov,“ píše sa v návrhu zákona.

Navrhuje sa, aby podmienka obdobia dôchodkového poistenia (15 rokov) a výšky predčasného starobného dôchodku (1,2 násobok životného minima) zostali zachované. Suma budúcej penzie by však nemala byť za každý skorší mesiac odchodu do dôchodku nižšia o pol percenta, ale len o 0,3 % za každých začatých 30 dní poberania predčasného dôchodku pred dovŕšením dôchodkového veku.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #zmeny v penziách