Kúpa a úpravy auta pre osobu s ŤZP: Čo sa mení?

Kedy vzniká osobe s ŤZP nárok na tento príspevok? A ako sa bude po novom, ak návrh prejde, vyplácať príspevok na úpravu auta?

19.10.2021 08:00
invalid, invalidný vozík, ťzp, špeciálne auto Foto:
Rezort navrhuje poskytnutie príspevku na úpravu auta už pri kúpe, nie až po jeho zakúpení.
debata

Kto môže dostať príspevok na kúpu auta?

V akom prípade môže ťažko zdravotne postihnutá osoba žiadať o príspevok na kúpu auta? Komu ho úrady práce poskytnú a v akom prípade?

Pri kúpe osobného auta musia byť splnené viaceré podmienky. Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla slúži na zabezpečenie mobility osoby s ŤZP. Možno ho poskytnúť, ak hendikepovaná osoba je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná, podniká alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, alebo navštevuje školské zariadenie alebo preukáže, že bude navštevovať školské zariadenie a auto bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školského zariadenia alebo do domova sociálnych služieb.

Osoba s ŤZP je odkázaná podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu autom, ak nie je schopná z dôvodu ťažkej poruchy mobility premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb (napríklad autobus, električka, vlak, trolejbus) a späť, nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb a udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z takéhoto vozidla alebo duševnej poruchy s často sa opakujúcimi prejavmi agresivity, neovládateľného alebo nepredvídateľného správania prepravovať sa vozidlom verejnej hromadnej dopravy osôb alebo ťažkej poruchy zvieračov prepravovať sa vozidlom verejnej hromadnej dopravy osôb.

Peňažný príspevok nemožno poskytnúť na kúpu auta, ktoré je podľa technického preukazu staršie ako päť rokov, ak príjem osoby s ŤZP prevyšuje päťnásobok sumy životného minima (v súčasnosti 1 090,30 eura), na auto, ktoré bolo kúpené predo dňom vypracovania komplexného posudku.

Príspevok je možné poskytnúť najviac vo výške 6 638,79 eura, ak ide o auto s manuálnou prevodovkou, alebo najviac vo výške 8 298,48 eura, ak má auto automatickú prevodovku. Cena auta sa zohľadňuje najviac v sume 13 277,57 eura.

ŤZP, parkovací preukaz Čítajte viac Ako vybaviť preukaz osoby s hendikepom a parkovací preukaz

Príspevok pre potreby úprav auta sa bude vyplácať vopred

Z praxe vyplýva, že osoby s ŤZP spravidla využívajú autá so špeciálnym prispôsobením pre ich potreby. Rezort preto navrhuje poskytnutie príspevku na úpravu auta už pri kúpe, nie až po jeho zakúpení. Z príspevku tak bude možné financovať úpravy auta v štádiu výroby, keď žiadateľ o príspevok na úpravu auta ešte nie je jeho vlastníkom.

Na základe poznatkov z aplikačnej praxe sa navrhuje zadefinovať, čo sa považuje za kúpu osobného auta. Cieľom je zjednotiť postup všetkých správnych orgánov pri poskytovaní peňažného príspevku na kúpu osobného auta. V prípade, ak si auto kupuje jedna osoba s ŤZP, informáciu o vlastníkovi vozidla je možné získať aj z evidencie vozidiel. Ak si však vozidlo kupujú spoločne viaceré osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, informáciu o vlastníctve, resp. spoluvlastníctve vozidla všetkých kupujúcich nie je možné získať z evidencie vozidiel, a teda na účely preukázania vlastníctva je potrebné, aby boli tieto osoby uvedené tak v predfaktúre, ako aj vo faktúre vyhotovenej osobou, ktorá im predáva osobné motorové vozidlo. Uvedeným sa súčasne preukazuje použitie peňažného príspevku na kompenzáciu na účel, na ktorý bol poskytnutý.

Skutočnosti na určenie výšky peňažného príspevku na kúpu osobného auta (Príloha č. 13)
Cena osobného auta Príjem osoby s ŤZP vyjadrený v násobkoch sumy životného minima  
  do 1 do 2 do 3 do 4 do 5
  90 % 85 % 80 % 70 % 55 %
Výška príspevku v % z ceny osobného motorového vozidla, najviac zo sumy 13 277,57 eura

Navrhuje sa zjednotiť lehotu na vrátenie peňažného príspevku na kompenzáciu v prípade, ak peňažný príspevok nebol použitý na účel alebo v zákonom ustanovenej lehote na 30 dní.

Zdroj: ministerstvo práce, návrh zmien zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia
invalid, invalidný, vozík, vozíčkar Čítajte viac Ťažké zdravotné postihnutie: Ako žiadať o príspevky a pomoc

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmena #ťažko zdravotne postihnutí #ŤZP #príspevky na kompenzáciu