Máte nízky dôchodok? Kto a kedy dostane penzijné minimum

Ľudia, ktorí odchádzajú do penzie po mnohých odpracovaných rokoch s nízkym dôchodkom, už niekoľko rokov nemusia žiadať o dávku v núdzi. Štát im garantuje minimálny dôchodok. Musia však splniť viaceré podmienky.

14.10.2021 06:00
manželia, seniori, čítanie, papier, počítanie,... Foto:
Ak človek nemá odpracovaných aspoň tridsať kvalifikovaných rokov, na dávku v núdzi je po odchode do penzie odkázaný aj naďalej.
debata (26)

Od januára tohto roka nastala zmena v zákone o sociálnom poistení, ktorá „zakonzervovala“ sumy minimálnej penzie na niekoľko rokov. Okrem toho opäť zaviedla do praxe podmienku kvalifikovaných rokov aj zárobkov minimálne na úrovni 24 percent priemernej mzdy.

Ak teda do penzie odchádza človek, ktorý odpracoval 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia a Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu napríklad v sume 275 eur, prehodnotí jeho nárok na minimálny dôchodok. Ak spĺňa všetky podmienky, automaticky zvýši jeho starobný dôchodok na sumu minimálneho. Ten je za 30 rokov v sume 334,30 eura mesačne.

„Od januára nová právna úprava umožňuje na určenie sumy minimálneho dôchodku hodnotiť opäť len tie obdobia dôchodkového poistenia, ktoré sa považujú za kvalifikované,“ uvádza sa v správe Sociálnej poisťovne. Žiadateľovi o dôchodok sa tak z hľadiska nároku na minimálny dôchodok opäť vezmú do úvahy len tie roky poistenia, pri ktorých v hrubom zarábal mesačne najmenej 24,1 % z priemernej mzdy, teda necelých 274 eur. Naďalej platí, že o priznanie minimálneho dôchodku nie je potrebné žiadať, o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok rozhodne Sociálna poisťovňa z úradnej povinnosti.

Parlament schválil aj zrušenie krátenia sumy minimálneho dôchodku poberateľom starobného dôchodku. Dôvodom je postavenie sporiteľa starobných dôchodcov v systéme starobného dôchodkového sporenia a v tejto súvislosti aj zabezpečenie rovnakého zaobchádzania so sporiteľmi poberateľmi starobného a invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku z prvého piliera pri posudzovaní celkového príjmu na účely určenia nároku na minimálny dôchodok a sumy penzijného minima.

euro, peniaze, mince, bankovky, strom Čítajte viac Príklady: Zvýši sa vám minimálny dôchodok? Ak áno, ako

V právnej úprave, ktorou sa v roku 2015 zavádzal minimálny dôchodok, sa pôvodne navrhovalo, aby priznanie nároku na minimálnu penziu bolo starobným alebo invalidným dôchodcom po dovŕšení dôchodkového veku podmienené tým, že poistencovi, ktorý je sporiteľ, musia byť vyplácané tie dôchodky, na výplatu ktorých splnil podmienky ustanovené zákonom v systéme starobného dôchodkového sporenia. Pritom do úhrnu dôchodkových príjmov posudzovaného na nárok na zvýšenie starobného na minimálny dôchodok sa mal zahrnúť akýkoľvek príjem z druhého piliera.

Tento paragraf sa však zmenil tak, aby sa suma minimálneho dôchodku dôchodcovi, ktorý bol sporiteľ, znížila, a to podľa rovnakých zásad, ako sa poistencovi sporiteľovi znižuje starobný dôchodok z prvého piliera za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení.

„Dôvodom zníženia starobného dôchodku sporiteľa za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení je skutočnosť, že do základného fondu starobného poistenia sa neplatí plná sadzba poistného na starobné poistenie, pretože časť sa platí vo forme povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie,“ vysvetlil rezort. Do posudzovaného príjmu poberateľa starobného dôchodku zahrnie aj starobný a predčasný dôchodok z druhého piliera.

Ak však človek nemá odpracovaných aspoň tridsať kvalifikovaných rokov, na dávku v núdzi je po odchode do penzie odkázaný aj naďalej. Ak je jeho dôchodok nižší ako životné minimum. To je až do budúcoročného júla 218,06 eura (do konca júna tohto roku bolo v sume 214,83 eura). Dávky v hmotnej núdzi a príspevky k nim však od januára vzrastú o 1,5 %. Dávka pre jednotlivca sa zvýši zo 67,80 na 68,80 eura. Ochranný príspevok k dávke v hmotnej núdzi dôchodcu porastie zo 69,40 eura na 70,40 eura a príspevok na bývanie pre domácnosť s jedným členom stúpne z 58,50 eura na 59,40 a pre viacčlennú domácnosť z 93,40 na 94,80 eura.

ruky, euro, mince, chudoba Čítajte viac Nemáte nárok na penzijné minimum? Žiadajte o dávky v núdzi

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok #ochranný príspevok #minimálna penzia