Vek ako dôvod na výpoveď? Od januára 2022

Novela Zákonníka práce rozšírila možnosti zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. A to už od 1. januára 2022.

18.10.2021 06:00
muž, výpoveď, nezamestnaný, pracujúci penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (66)

Zamestnávateľ bude mať od januára viac právomocí. S účinnosťou od januára budúceho roka mu novela Zákonníka práce umožní ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. Obe tieto podmienky musia byť splnené súčasne.

„V novele Zákonníka práce parlament schválil doplnenie nového výpovedného dôvodu s cieľom podporiť zamestnávanie absolventov stredných i vysokých škôl a obnoviť medzigeneračnú výmenu zamestnancov,“ zdôvodňuje možný dôvod výpovede pre vek Eva Rovenská, hovorkyňa rezortu práce. Ako dodala, zamestnávateľ bude môcť dať od budúceho roka výpoveď zamestnancovi, ktorý dovŕšil 65 rokov a zároveň dovŕšil vek určený na nárok na starobný dôchodok.

percento, percentá, % Čítajte aj Valorizácia penzií: Koho sa týka a o koľko stúpnu?

„Obe podmienky musia byť splnené súčasne. Zamestnanec, s ktorým zamestnávateľ takto skončí pracovný pomer, bude mať nárok aj na odstupné. Naďalej platí, že ak zamestnanec chce, môže pracovať aj dlhšie a zároveň poberať starobný dôchodok,“ konštatovala Rovenská.

Ak ale zamestnanec dostane výpoveď z dôvodu veku a nároku na starobnú penziu, začne mu platiť minimálne mesačná výpovedná lehota. Ak človek odpracuje pre zamestnávateľa viac ako jeden rok, výpovedná lehota je dva mesiace.

seniori, manželia, ukazovanie, smiech, jeseň, park Čítajte aj Predčasný dôchodok čaká zmena

Navyše zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ ukončil pracovný pomer z dôvodu dosiahnutia 65 rokov veku za splnenia podmienky vzniku nároku na starobný dôchodok, patrí odstupné v závislosti od počtu odpracovaných rokov u zamestnávateľa ku dňu ukončenia pracovného pomeru.

manželia, seniori, čítanie, papier, počítanie, problém Čítajte aj Máte nízky dôchodok? Kto a kedy dostane penzijné minimum

„Odchodné patrí zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %. Zamestnancovi patrí odchodné len od jedného zamestnávateľa. Seniori v prípade skončenia pracovného pomeru zamestnávateľom a splnenia podmienok na odchodné môžu dostať odstupné aj odchodné súčasne,“ dodala hovorkyňa.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #vek #vek odchodu do dôchodku #vek 65 rokov