Chystáte sa do penzie? Pre vek môžete od januára dostať v práci výpoveď

Dosiahnete v budúcom roku dôchodkový vek a radi by ste pracovali naďalej popri poberaní penzie? Môže to byť problém.

22.10.2021 06:00
seniori, manželia, úsmev, mávanie, videohovor,... Foto:
Pracujete popri poberaní penzie? Vždy od januára máte nárok na zvýšenie dôchodku bez toho, aby ste o to museli požiadať.
debata (12)

Novela Zákonníka práce prinesie totiž od januára budúceho roka výraznú zmenu. Tou je možnosť zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dosiahne vek 65 rokov a zároveň mu vznikol aj nárok na starobný dôchodok. „V novele Zákonníka práce parlament schválil doplnenie nového výpovedného dôvodu s cieľom podporiť zamestnávanie absolventov stredných i vysokých škôl a obnoviť medzigeneračnú výmenu zamestnancov,“ zdôvodňuje možný dôvod výpovede pre vek Eva Rovenská, hovorkyňa rezortu práce.

Ako dodala, zamestnávateľ bude môcť dať od budúceho roka výpoveď zamestnancovi, ktorý dovŕšil 65 rokov a zároveň dovŕšil vek určený na nárok na starobný dôchodok. „Obe podmienky musia byť splnené súčasne. Zamestnanec, s ktorým zamestnávateľ takto skončí pracovný pomer, bude mať nárok aj na odstupné. Naďalej platí, že ak zamestnanec chce, môže pracovať aj dlhšie a zároveň poberať starobný dôchodok,“ konštatovala Rovenská.

Ak ale zamestnanec dostane výpoveď z dôvodu veku a nároku na starobnú penziu, začne mu platiť minimálne mesačná výpovedná lehota. Ak človek odpracuje pre zamestnávateľa viac ako jeden rok, výpovedná lehota je dva mesiace.

Navyše zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ ukončil pracovný pomer z dôvodu dosiahnutia 65 rokov veku za splnenia podmienky vzniku nároku na starobný dôchodok, patrí odstupné v závislosti od počtu odpracovaných rokov u zamestnávateľa ku dňu ukončenia pracovného pomeru.

muž, výpoveď, nezamestnaný, pracujúci penzista Čítajte viac Vek ako dôvod na výpoveď? Od januára 2022

„Odchodné patrí zamestnancovi pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %. Zamestnancovi patrí odchodné len od jedného zamestnávateľa. Seniori v prípade skončenia pracovného pomeru zamestnávateľom a splnenia podmienok na odchodné môžu dostať odstupné aj odchodné súčasne,“ dodala hovorkyňa.

„Na starobný dôchodok má nárok každý poistenec, ktorý odpracoval najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek. Poistenec oň môže požiadať najskôr v deň dovŕšenia dôchodkového veku prostredníctvom pobočky Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu,“ priblížila podmienky priznania starobnej penzie hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

odchod do penzie, úsmev, žlté zuby Čítajte viac Odchádzate do penzie? Vyplatia vám odstupné či odchodné. Alebo oboje?

„S prípravami na odchod do dôchodku odporúčame začať aspoň jeden rok pred dovŕšením dôchodkového veku. Je to čas potrebný na zhromaždenie dokumentov, kontrolu, či všetky odpracované obdobia, čiže obdobia dôchodkového poistenia, sú evidované v Sociálnej poisťovni a podobne. Odporúčame požiadať Sociálnu poisťovňu o vyhotovenie a zaslanie informácie o stave a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, z ktorej sa poistenec dozvie dôležité a potrebné údaje k dôchodku. Zároveň zistí, ak mu niektoré obdobie v evidencii chýba, a v čase prípravy na dôchodok si ho môže pokojne a včas zdokladovať a doplniť do evidencie,“ vysvetľuje postup Dvoráková.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #výpoveď #odchod do dôchodku #odchod do penzie