Pellegriniho strana navrhuje pre penzistov jednorazový príspevok od 100 do 300 eur. Dostanú ho?

Strana Hlas-SD navrhuje dôchodcom v marci budúceho roka vyplatiť jednorazový kompenzačný príspevok v sume 100 až 300 eur.

08.11.2021 16:14
manželia, seniori, problém, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Tento príspevok by mal podľa neho penzistom kompenzovať rast cien energií a potravín. Legislatívny návrh na vyplatenie príspevku nezaradení poslanci NR SR zoskupení okolo Petra Pellegriniho podali do parlamentu. Parlament by sa mal týmto návrhom zaoberať na decembrovej schôdzi.

Ako upresnil podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš, na 300-eurový príspevok by mali nárok tí dôchodcovia, ktorých penzia dosahuje najviac 1,5-násobok priemerného dôchodku. Dvesto eur by dostali penzisti s dôchodkom v pásme od 1,5-násobku po dvojnásobok priemerného dôchodku a sto eur dôchodcovia s penziou nad dvojnásobkom priemerného dôchodku.

13, trinásť, trinásty dôchodok, trináste, trinásta Čítajte aj 13. dôchodok už putuje na účty seniorov + tabuľka presných súm

„Ide o falošnú a prvoplánovú iniciatívu Petra Pellegriniho, keďže takéto plošné opatrenie by dotovalo aj ľudí s vysokou energetickou spotrebou, medzi ktorých patria aj majitelia bazénov a nadrozmerných bytov v Bratislave," uviedol predseda parlamentného hospodárskeho výboru za hnutie OĽaNO Peter Kremský. „Energetickú chudobu chceme riešiť systémovo a poctivo, nie populisticky," do­dal.

seniori, manželia, rozmýšľanie Čítajte aj 505 eur. Taká je priemerná penzia na Slovensku

Mechanizmus, podľa ktorého sa zvyšujú dôchodky, sa od začiatku budúceho roka zmení. Penzie sa totiž už nebudú zvyšovať o pevnú sumu, zodpovedajúcu dvom percentám z priemernej výšky dôchodku, ale o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ide o medziročný nárast cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok tohto roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla dôchodcovská inflácia 1,3 percenta, a preto aj dôchodky sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 1,3 percenta.

manželia, seniori, príroda, pohyb, šport, radosť Čítajte aj Strop odchodu do penzie skončí. Ako sa bude predlžovať vek odchodu do dôchodku?

Od začiatku tohto roka sa starobné dôchodky zvýšili najmenej o 9,40 eura a predčasné starobné dôchodky minimálne o 9,10 eura. Starobné penzie vyššie ako 361,50 eura a predčasné starobné dôchodky nad 350 eur však stúpli percentuálne, a to o 2,6 percenta.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #príspevok #penzista