Ste v preddôchodkovom veku a prišli ste o prácu? Čo ďalej?

Človek, ktorý maximálne dva roky pred riadnym dôchodkovým vekom príde o prácu, má dve možnosti: požiadať o podporu v nezamestnanosti alebo o predčasný dôchodok. Čo sa oplatí viac?

22.11.2021 06:00
Seniori manželia objatie zábava tablet domov Foto:
Počas obdobia nezamestnanosti dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy.
debata (17)

Problém nájsť si prácu alebo zdravotné problémy sú častým dôvodom, prečo ľudia začínajú uvažovať nad predčasným dôchodkom. Ten je jednou z možností. Ľudia sa preň rozhodujú častejšie ako pre dávku v nezamestnanosti. Predčasný dôchodok aj podpora v nezamestnanosti majú svoje podmienky a jedno aj druhé má svoje výhody, ale aj nevýhody.

Pre mnohých je nevýhodou predčasného dôchodku skutočnosť, že ich budúca penzia bude už trvalo nižšia. Suma predčasného dôchodku sa síce počíta rovnako ako suma starobnej penzie, na ktorú by mal žiadateľ nárok, ak by už dosiahol dôchodkový vek, ale takto vypočítaný dôchodok sa potom skráti. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ priblížila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Toto zníženie je pritom už trvalé a takýto dôchodok sa bude zvyšovať už len o každoročnú valorizáciu.

Navyše suma predčasného dôchodku musí dosiahnuť aspoň 261,70 eura. Ak Sociálna poisťovňa vypočíta nižšiu sumu, žiadosť zamietne. Táto minimálna suma platí až do konca júna budúceho roku.

muž, dedko, penzista, rozmýšľanie, snívanie, zamyslený Čítajte viac Predčasná penzia či podpora. Čo je lepšie?

Ak teda človek žiada o predčasný dôchodok dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, skráti sa mu dôchodok o 12,5 percenta. Ak by napríklad starobný dôchodok mal byť 540 eur, po znížení o 12,5 percenta bude suma predčasného dôchodku 472,50 eura, teda jeho penzia bude nižšia o 67,50 eura.

Ak ale človek, ktorý krátko pred dôchodkom príde o prácu, požiada najprv o dávku v nezamestnanosti a odloží si odchod do predčasnej penzie o pol roka, bude mať dôchodok vyšší. Neznížil by sa mu totiž o 12,5, ale iba o 9,5 percenta.

Počas obdobia nezamestnanosti dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy. Ak napríklad niekto zarábal v hrubom 800 eur, mal by dostať dávku vo výške približne 400 eur. Maximálne sa však podpora počíta z dvojnásobku priemernej mzdy. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti je od júla tohto roku pri 31-dňovom mesiaci 1 154,80 eura a pri 30-dňovom mesiaci bude predstavovať 1 117,50 eura.

žena, otáznik, otázka, rozmýšľanie Čítajte viac Môže predčasný dôchodca pracovať? Alebo príde o penziu

Poistenci môžu o dávku v nezamestnanosti žiadať nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nie je potrebný.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti #odchodné #strata práce