Starobný, predčasný, invalidný či minimálny dôchodok. Čo vás trápi najviac?

Vek odchodu do dôchodku, predčasná penzia či práca popri dôchodku. To sú najčastejšie témy, na ktoré sa ľudia pýtajú. Otázky však kladú, aj pokiaľ ide o pozostalostné penzie.

25.11.2021 06:00
manželia, dôchodcovia, seniori, rozmýšľanie,... Foto:
Mnohí sa pýtajú aj na priznávanie minimálneho dôchodku. Otázky smerujú tiež k téme predčasné penzie a práca.
debata

Starobný, predčasný, invalidný, minimálny či pozostalostný dôchodok. Všetky síce spadajú pod dôchodkové poistenie, ale každý z nich má iné podmienky, respektíve sa vzťahuje na inú životnú situáciu. Pre mnohých ľudí je celý penzijný systém veľkou neznámou a príliš komplikovaný. Navyše, aj pokiaľ ide o otázky, ktoré ľudia k tejto téme kladú, odzrkadľujú len ich konkrétne životné situácie a nemusia sa vzťahovať na dvoch poistencov rovnako.

Otázky smerujú ešte stále k skoršiemu odchodu do penzie najmä žien narodených v rokoch 1957 až 1965. Najmä ženám, ale aj mužom, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1965 a v minulosti im podľa vtedy platného zákona nebola zohľadnená výchova detí pri znížení dôchodkového veku, Sociálna poisťovňa postupne vypláca kompenzáciu. Pravidlá spôsobu kompenzácie a okruh poistencov stanovuje zákon o sociálnom poistení, ktorý od 1. januára 2021 nanovo definoval určovanie dôchodkového veku.

„Kompenzáciu možno priznať iba tým, ktorým sa podľa novej právnej úpravy dôchodkový vek zmenil. Niektorým ženám sa však nezmenil. Ide o ženy narodené v rokoch 1957 až 1958, ktoré vychovali tri a viac detí, narodené v rokoch 1959 až 1963, ktoré vychovali päť a viac detí,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

„Zároveň platí, že nárok na kompenzáciu má len ten poistenec, ktorý by bol novourčený vek dosiahol pred 1. januárom 2021, teda v období, keď mu v tom čase účinný zákon určoval neskorší vek odchodu do dôchodku. Tí, čo dovŕšili dôchodkový vek až po 31. decembri 2020, už do dôchodku môžu ísť skôr, a to od veku, ktorý platí podľa nových pravidiel. Zákon im preto nepriznáva nárok na kompenzáciu. Tým, ktorým kompenzácia patrí, ju Sociálna poisťovňa priznávala automaticky, netreba o nič žiadať,“ dodala.

žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Čítajte viac Dávky 2022: Čo bude s dôchodkami?

Mnohí sa pýtajú aj na priznávanie minimálneho dôchodku. Otázky smerujú aj k téme predčasné penzie a práca. Na rozdiel od starobných dôchodcov predčasní penzisti môžu pracovať iba na dohodu a len do sumy 200 eur mesačne. Ak zarobia viac, výplata ich predčasnej penzie bude pozastavená a Sociálna poisťovňa im ju uvoľní, až keď pracovať prestanú. Takéto obmedzenia neplatia pre starobných dôchodcov, tí si mnohokrát prácou popri dôchodku zlepšujú svoj príjem.

Na Slovensku si prácou k penzii privyrába vyše 150-tisíc starobných penzistov. Mnohé otázky sa teda týkajú prepočítania sumy penzie po skončení zamestnania. O zvýšení dôchodku od 1. januára za obdobie, počas ktorého bol penzista zamestnaný, rozhodne Sociálna poisťovňa automaticky bez podania žiadosti.

Pokiaľ ide o pozostalostné penzie, otázky smerujú najmä k sume tejto dávky. Zákon o sociálnom poistení hovorí o tom, že suma tejto dávky je 60 percent zo sumy dôchodku zomretej osoby. To však iba v prípade, ak pozostalý nie je súbežne poberateľom aj iného druhu dôchodku. Ak je napríklad pozostalá manželka aj starobnou dôchodkyňou a dostáva starobný dôchodok, v plnej sume sa vypláca vyšší dôchodok a v sume jednej polovice ten nižší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #otázky a odpovede #dôchodkový systém #pozostalostná penzia #práca popri dôchodku