Pokračovanie článku: Otázky a odpovede: Na čo ste zvedaví v súvislosti s rôznymi druhmi penzií

O možnosti práce popri penzii

21. Dôchodkový vek dovŕšim 2. decembra. Budem však naďalej pracovať do 31. decembra a o penziu požiadam od 1. januára 2022. Bude mi do rozhodujúceho obdobia zahrnutý aj rok 2021?

Rozhodujúce obdobie na zistenie priemerného osobného mzdového bodu (POMB) sú roky pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok s výnimkou rokov pred 1. januárom 1984. Keďže podmienky nároku na penziu splníte 2. 12. 2021, rozhodujúcim obdobím na zistenie POMB, sú roky 1984 až 2020 aj v prípade, že o dôchodok požiadate až od 1. 1. 2022. Obdobie dôchodkového poistenia vám bude zhodnotené od skončenia povinnej školskej dochádzky do 2. 12. 2021. Obdobie od 2. 12. do 31. 12. 2021 sa bude hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok bez jeho poberania aj s osobným mzdovým bodom za toto obdobie, v ktorom sa zohľadní vymeriavací základ, ktorý ste dosiahli v tomto období.

22. Dňa 19. novembra skončím pracovný pomer a budem poberateľom starobného dôchodku. Budem mať však možnosť od 1. februára nastúpiť do zamestnania. Môžem ako penzista pracovať?

Poberateľ starobného dôchodku môže súčasne pracovať aj poberať penziu a po skončení práce môžete požiadať o zvýšenie starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na tento dôchodok.

dôchodkyňa, práca, kvetinárstvo, písanie, telefonovanie Čítajte viac Vyššia penzia? Aj vďaka práci popri jej poberaní

23. Ako dôchodca pracujem. Ako sa mi zvýši suma starobného dôchodku po skončení zamestnania?

Ak bol poistenec povinne dôchodkovo poistený po vzniku nároku na starobný dôchodok a poberal tento dôchodok, jeho suma sa odo dňa nasledujúceho po zániku povinného dôchodkového poistenia určí tak, že k sume vyplácaného starobného dôchodku sa pripočíta suma určená ako súčin súčtu jednej polovice osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania starobného dôchodku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej ku dňu nasledujúcemu po zániku dôchodkového poistenia. Osobný mzdový bod predstavuje podiel zárobku dosiahnutého v období dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok a všeobecného vymeriavacieho základu. Všeobecný vymeriavací základ je 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR.

seniori, manželia, úsmev, mávanie, videohovor, notebook Čítajte viac Chystáte sa do penzie? Pre vek môžete od januára dostať v práci výpoveď

24. Pracujem už deviaty rok sústavne popri braní dôchodku. Môžem požiadať o zvýšenie dôchodku? Mám 69 rokov.

Poberateľovi starobného dôchodku, ktorý popri poberaní dôchodku pracuje, Sociálna poisťovňa automaticky zvýši od 1. januára starobný dôchodok. Ak takýto dôchodca skončí zamestnanie počas roka, môže o zvýšenie starobného dôchodku požiadať sám, neformálnou žiadosťou – listom, a to od nasledujúceho dňa po skončení zamestnania za obdobie od 1. januára do dňa skončenia zamestnania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #otázky a odpovede #práca popri dôchodku #práca popri penzii #pozostalostné dôchodky