Pokračovanie článku: Otázky a odpovede: Na čo ste zvedaví v súvislosti s rôznymi druhmi penzií

O pozostalostných dôchodkoch

25. So svojím druhom som žila v spoločnej domácnosti vyše 18 rokov. Vychovávali sme spoločné dieťa. Mám nárok na vdovský dôchodok a naše dieťa na sirotský?

Nárok na vdovský dôchodok má žena, ktorej zomrel manžel, teda len vdova, za predpokladu, že sú splnené aj ďalšie podmienky. Ako družka nemáte preto nárok na vdovský dôchodok po druhovi, no vaše spoločné dieťa má nárok na sirotský dôchodok po svojom otcovi. Ak má menej ako 15 rokov, požiadajte o sirotský dôchodok v jeho mene. Ak už dovŕšilo 15 rokov, môže požiadať o tento dôchodok samo. K žiadosti je potrebné priložiť okrem úmrtného listu zosnulého aj rodný list dieťaťa a potvrdenie školy o jeho štúdiu.

26. Môj manžel zomrel vo veku 46 rokov. Prečo mi Sociálna poisťovňa vypočítala vdovský dôchodok z invalidného dôchodku manžela?

Vdova má nárok na vdovský dôchodok po manželovi, ktorý ku dňu smrti bol poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku, alebo mal nárok na predčasný dôchodok; ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Suma vdovského dôchodku je 60 % starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti. Váš manžel ku dňu smrti nebol poberateľom žiadneho z uvedených dôchodkov, nemal nárok na predčasný dôchodok, ani nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok. Získal však počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok, a preto bol vdovský dôchodok vypočítaný z invalidného dôchodku, na ktorý by mal váš manžel nárok v čase smrti.

smútok, skľúčenosť, budúcnosť Čítajte viac Pozostalostná penzia: Dostanete 60 % alebo polovicu?

27. Som vdovec a poberám vdovecký dôchodok. Ak budem so svojou súčasnou partnerkou žiť ako druh a družka, zanikne mi nárok na pozostalostnú penziu?

Nárok na vdovecký dôchodok zaniká uzatvorením manželstva alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdovec úmyselným trestným činom spôsobil smrť manželky. Pokiaľ so svojou družkou neuzatvoríte manželstvo, nárok na vdovecký dôchodok vám nezanikne.

28. Môj manžel zomrel 3. novembra. Poberal starobný dôchodok v sume 450 eur, moja penzia je 300 eur. Sociálna poisťovňa mi priznala vdovský dôchodok v sume 135 eur, čo predstavuje 30 % manželovho dôchodku. Prečo?

Suma vdovského dôchodku predstavuje 60 % starobného dôchodku, na ktorý mal zomretý manžel nárok ku dňu smrti. To znamená, že ak váš manžel ku dňu smrti poberal starobný dôchodok v sume 450 eur, vdovský dôchodok je 60 % z tejto sumy. To je 270 eur. Ak sú súčasne splnené podmienky nároku na výplatu starobného a vdovského dôchodku, vypláca sa vyšší dôchodok v plnej sume a nižší dôchodok sa vypláca v sume jednej polovice. To znamená, že váš starobný dôchodok 300 eur, ktorý je vyšší ako vdovský dôchodok, sa vypláca v plnej sume a vdovský dôchodok sa vypláca v sume jednej polovice, teda v sume 135 eur (270 : 2 = 135).

manželia, dôchodcovia, seniori, rozmýšľanie, zamyslenie Čítajte viac Starobný, predčasný, invalidný či minimálny dôchodok. Čo vás trápi najviac?

29. Som poberateľka invalidného dôchodku. Môj manžel poberal starobný dôchodok. Od 12. 3. 2020 do 9. novembra 2021 pracoval popri poberaní starobného dôchodku. Dňa 10. novembra zomrel. Ako sa mi vypočíta vdovský dôchodok?

V žiadosti o vdovský dôchodok je potrebné uviesť, že manžel bol povinne dôchodkovo poistený od 12. 3. 2020 do 9. 11. 2021. Povinnosťou zamestnávateľa bolo zaslať evidenčný list dôchodkového poistenia vášho manžela ústrediu Sociálnej poisťovne, ktorá k sume vyplácaného starobného dôchodku manžela pripočíta sumu zvýšenia za obdobie od 12. 3. 2020 do 9. 11. 2021. Z takto zvýšenej sumy starobného dôchodku zomretého manžela bude vypočítaný vdovský dôchodok, ktorého suma je 60 % starobného dôchodku, na ktorý by mal nárok zomretý manžel ku dňu smrti. Takto určená suma vdovského dôchodku sa porovná so sumou vášho invalidného dôchodku. Vyšší dôchodok sa bude vyplácať v plnej sume a nižší dôchodok sa bude vyplácať v sume jednej polovice.

30. S manželom som nežila v spoločnej domácnosti, rozvedení sme neboli. Manžel zomrel. Mám nárok na vdovský dôchodok, ak som s ním nežila v spoločnej domácnosti?

Podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. 1. 2004 má nárok na vdovský dôchodok, pri splnení zákonom predpísaných podmienok, vdova po manželovi. Na nárok na vdovský dôchodok nie je rozhodujúca skutočnosť, či manželia žili, alebo nežili v spoločnej domácnosti pred smrťou jedného z nich.

Zdroj: Sociálna poisťovňa, dh

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #otázky a odpovede #práca popri dôchodku #práca popri penzii #pozostalostné dôchodky