S nákupmi vianočných darčekov opatrne! Aj na penziu môže siahnuť exekútor

Priznanie dôchodku neznamená koniec exekučných zrážok. Svoju skúsenosť s exekúciami má viac ako 30-tisíc slovenských penzistov. Desiatkam penzistov "miznú" z účtu aj stovky eur.

30.11.2021 06:00
senior, schody, rozmýšľanie, problém Foto:
Pred mesiacom čelilo exekúcii takmer 31 000 dôchodcov. Výnimkou nie sú ani seniori, ktorí majú viac exekúcií.
debata

Prečo sa aj penzií týkajú prípadné exekúcie? Dá sa im predísť? Na čo si dať pozor pred odchodom do dôchodku, aby ste sa vyhli prípadným dlhom a nedostali sa tak do stavu núdze? Opatrnými treba byť aj pred blížiacimi sa sviatkami a nezadlžovať sa pri nákupe darčekov.

Mnohí budúci penzisti sú presvedčení, že odchodom do dôchodku sa svojich dlhov zbavia. Nie je to však tak. „Dôchodok je podľa zákona takým príjmom, z ktorého je možné zrážať dlžné sumy. Sociálna poisťovňa začne vykonávať zrážky z dôchodku na príkaz súdneho exekútora. Takto je nastavená legislatíva,“ informuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Ako dodala, Sociálna poisťovňa o výkone exekučných zrážok z dôchodku sama nerozhoduje, plní len povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona ako platiteľovi dôchodku. „Prestať vykonávať zrážky z dôchodku môže iba vtedy, keď orgán, ktorý nariadil zrážky, oznámi, že pohľadávka spolu s príslušenstvom bola uhradená alebo exekúcia bola zastavená z iného dôvodu,“ uviedla.

Video
Právnička Jana Alušíková z advokátskej kancelárie MPH o exekúciách dôchodcov - odvysielané 18. 12. 2020.

Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní.

Výnimkou nie sú ani seniori, ktorí majú viac exekúcií. Ak má jeden poistenec viac pohľadávok, určujú sa takzvané prednostné a neprednostné pohľadávky s presným postupom ich výpočtu. Prednostné pohľadávky definuje Exekučný poriadok. Ide napríklad o výživné na maloleté dieťa, pohľadávky daní, poplatkov a ciel, poistné na sociálne a zdravotné poistenie, pohľadávky náhrady škody spôsobené poškodenému ublížením na zdraví, prídavku na dieťa, pohľadávky úhrady za sociálne služby. Pôžičky od bankových, resp. nebankových subjektov a poplatky telekomunikačným operátorom patria medzi neprednostné pohľadávky.

seniori, manželia, papiere, starosti, sklamanie Čítajte viac Prečo priznanie penzie neznamená koniec exekučných zrážok?

Mesačná zrážka z penzie závisí od sumy životného minima, mesačnej sumy penzie exekvovaného dôchodcu, počtu vyživovaných osôb, skutočnosti, či ide o prednostnú, alebo neprednostnú pohľadávku, pohľadávku výživného pre maloleté dieťa alebo pohľadávku na pokute za vybrané priestupky či sumy, za ktorú sa poskytuje dlžníkovi starostlivosť v zariadení sociálnych služieb, ak je poskytovaná.

Penzistovi však nemôže exekútor siahnuť na celú sumu dôchodku. Základná suma, ktorá musí dôchodcovi zostať, je suma životného minima. V súčasnosti je to 218,06 eura. A práve júlové zvýšenie sumy životného minima spôsobilo, že Sociálna poisťovňa prepočítala dôchodcom, ktorí čelia exekúcii, ich exekučné zrážky. Zvýšenie životného minima totiž spôsobilo, že exekvovaným dôchodcom sa zvýši výška dôchodku, ktorý po zrážke dostávajú zo Sociálnej poisťovne.

Ide o skupinu približne 30 500 dôchodcov – z nich má 30-tisíc exekučnú zrážku zníženú a ďalším 500 dôchodcom výkon exekučnej zrážky pozastavila. Pri zvýšení životného minima sa totiž zvyšuje minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok z dôchodku zostať. Sociálna poisťovňa preto tým dôchodcom, ktorých dôchodok podlieha exekúcii, zvyšuje sumu dôchodku a znižuje sumu exekučnej zrážky. Zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať.

žena, rozmýšľanie Čítajte viac Dôchodca a exekučné zrážky
Počet dôchodcov s exekučnou zrážkou od roku 2018
stav k počet seniorov
31. 12. 2018 34 622
31 .12. 2019 33 810
31. 12. 2020 32 859
31. 10. 2021 30 976
Zdroj: Sociálna poisťovňa

Mohlo by vás zaujímať…

Počet penzistov na Slovensku v októbri medziročne mierne klesol

Sociálna poisťovňa evidovala na Slovensku ku koncu minulého mesiaca 1 403 600 dôc­hodcov. V porovnaní s októbrom minulého roka ide o pokles o 1 900 penzistov. Počet vyplácaných dôchodkov, ktorých môže penzista dostávať aj viacero súčasne, v októbri medziročne klesol o 1 300 na 1 709 600. Vyplýva to zo štatistík Sociálnej poisťovne.

Počet vyplácaných starobných dôchodkov sa v porovnaní s októbrom vlaňajška zvýšil. Na konci októbra tohto roka poisťovňa vykázala 1 092 800 sta­robných penzií, čo bolo medziročne o 5 800 viac. Počet predčasných starobných dôchodkov sa však medziročne znížil o 1 800 na 11 700. Poisťovňa vyplácala ku koncu minulého mesiaca 228 700 invalidných dôchodkov, čo bolo o 5 700 menej ako v októbri minulého roka.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie dôchodkov