Chcete mať vyšší dôchodok? Poradíme, ako na to

Práca na trvalý pracovný pomer alebo dohodu, dobrovoľné dôchodkové poistenie, dobrovoľné príspevky do druhého piliera, tretí pilier, sporenie a investovanie. Toto všetko sú možnosti, ktoré pomôžu zvýšiť dôchodok.

06.12.2021 06:00
umelkyňa, dôchodkyňa, úsmev, pracujúci penzisti Foto:
Na penziu treba myslieť desaťročia pred dovŕšením dôchodkového veku. Keď ho dovŕšite, je tu už len možnosť práce popri dôchodku.
debata (24)

Priemerný dôchodok na Slovensku je v súčasnosti približne 505 eur. Kto chce dostávať od štátu viac, musí platiť vyššie odvody alebo pracovať popri penzii. Každý odvod sa totiž zohľadňuje pri výpočte dôchodku. Ak napríklad zarábate v zamestnaní 1 000 eur, do Sociálnej poisťovne idú za vás odvody z tejto sumy. Ak ale ešte pracujete na dohodu a zarobíte ďalších 300 eur, do dôchodku sa počíta vymeriavací základ 1 300 eur.

Dopomôcť si k o niečo vyššej penzii možno aj dobrovoľným dôchodkovým poistením. Ak by ste si platili takéto odvody aspoň jeden rok, budúci dôchodok sa vďaka tomu zvýši približne o 6 eur. Máte druhý dôchodkový pilier? Dobrovoľné príspevky si môžete posielať aj tam. Tie dokonca môžu byť nepravidelné. Výhodou druhého piliera je to, že tu nasporená suma ostáva vaším súkromným majetkom a zdedia ju vaši blízki. Úspory neprepadnú štátu tak, ako je to v 1. pilieri.

Tretí pilier – doplnkové dôchodkové sporenie takisto pomáha prilepšiť si k penzii. Zamestnancom naň zvyknú prispievať zamestnávatelia, príspevky na tretí pilier sú daňovo zvýhodnené.

Video
S Andreou Strakovou (PARTNERS GROUP SK) o dôchodkoch z III. piliera - odvysielané 7. 10. 2020.

Zvýšiť si penziu sa dá aj vtedy, ak už ste v dôchodku, musíte ale pracovať. Ak sa totiž zamestnáte, vznikne vám povinné dôchodkové poistenie. Po skončení práce môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o prepočítanie penzie, prípadne počkať, kým tak Sociálna poisťovňa urobí sama. Starobný dôchodca môže pracovať a súčasne poberať starobný dôchodok. Ak pracuje, Sociálna poisťovňa mu vždy od 1. januára zvýši dôchodok za obdobie dôchodkového poistenia získaného popri poberaní dôchodku v predchádzajú­com roku.

skupina, kolegovia, tím, úsmev Čítajte viac Budúci dôchodok: Myslieť naň treba od prvej výplaty

Pozor však, neplatí to pre predčasných dôchodcov. Pre takého penzistu ale platí obmedzenie vo výške jeho príjmu. Poberateľ predčasnej penzie môže pracovať na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti s odvodovou úľavou, ale príjem z takejto dohody nesmie presiahnuť 2 400 eur ročne. Ak má príjem vyšší, Sociálna poisťovňa mu musí zo zákona výplatu predčasného dôchodku zastaviť a uvoľní mu ju až po ukončení dôchodkového poistenia, teda keď prestane pracovať. Súbeh zamestnania a poberania predčasného dôchodku zákon nepovoľuje. O zvýšenie dôchodku ale možno požiadať až po tom, keď prestanete pracovať. Ak má niekto súčasne viacero zamestnaní, môže podať žiadosť až vtedy, keď mu zaniknú všetky poistenia.

Nízke dôchodky hrozia najmä živnostníkom. Väčšina z nich si totiž platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. SZČO síce ušetria na odvodoch a platia ich v čo najnižších sumách, v budúcnosti im ale hrozí nízky dôchodok. Ten sa totiž počíta z rovnakého vymeriavacieho základu, z akého si živnostník platí odvody. Živnostník, ktorý si celý život platil minimálne odvody, bude mať teda nárok na dôchodok, ktorý presiahne sumu 300 eur. Vďaka inštitútu minimálneho dôchodku ale bude mať penziu o niečo vyššiu, získa totiž nárok na minimálny dôchodok. Znamená to, že každý, kto odpracuje aspoň 30 rokov, má nárok na stanovenú sumu minimálneho dôchodku a tá je v súčasnosti vo výške 334,30 eura. Živnostníkovi, ktorý stále platil minimálne odvody, sa teda suma jeho penzie upraví na sumu minimálneho dôchodku. Ale aj tak bude mať SZČO dôchodok takmer o 200 eur nižší ako zamestnanec s priemerným platom.

Seniori manželia objatie zábava tablet domov Čítajte viac Ste v preddôchodkovom veku a prišli ste o prácu? Čo ďalej?

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #zvýšenie dôchodku #III. pilier #práca popri dôchodku #práca popri penzii