1. spôsob zvýšenia penzie: Dobrovoľné dôchodkové poistenie

Cestou k vyššiemu dôchodku je aj dobrovoľné dôchodkové poistenie. Každá osoba, ktorá má viac ako 16 rokov a má trvalý pobyt na Slovensku, prípadne povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt, sa môže v Sociálnej poisťovni dobrovoľne dôchodkovo poistiť.

08.12.2021 08:00
seniori, tablet, moderné technológie, smiech Foto:
Dobrovoľne poistená osoba si sama určí vymeriavací základ, z ktorého bude platiť poistné.
debata

Platiť dobrovoľné príspevky do Sociálnej poisťovne si môžete až do priznania dôchodku. Pozor však, nesmiete zároveň poberať predčasný starobný dôchodok.

Z čoho vyberať:
1. dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti
2. dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné dôchodkové poistenie
3. dobrovoľné dôchodkové poistenie
4. dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti

Dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti – túto kombináciu môže využiť tiež len SZČO, ktorá je povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistená (a to aj v prípade, ak má prerušené poistenie z dôvodu ošetrovania blízkeho príbuzného alebo z dôvodu nároku na rodičovský príspevok) a súčasne nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť.

Niektoré osoby nemôžu využiť určité balíky dobrovoľného poistenia: balíky č. 1 a 2 – nemôže ich využiť fyzická osoba, ktorá je zároveň aj povinne nemocensky poistená ako zamestnanec alebo ako SZČO, balík č. 3 – nemôže ho využiť osoba s priznaným predčasným starobným dôchodkom, balíky č. 1, 2, 4 a 5 – nemôže ich využiť osoba s priznaným starobným dôchodkom, predčasným starobným dôchodkom, invalidným dôchodkom s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % a poberateľ akéhokoľvek invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.

manželia, seniori, úsmev Čítajte viac Kto si môže platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie?

Ako sa stať dobrovoľne poistenou osobou

Na dobrovoľné poistenie sa fyzická osoba prihlasuje prostredníctvom Registračného listu FO, ktorý vyplní ako prihlášku dobrovoľne poistenej osoby (DPO). Spolu s prihláškou pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska doručí aj Vyhlásenie dobrovoľne poistenej osoby. V ňom okrem iného deklaruje, že k dátumu prihlásenia nie je povinne poistená v inom členskom štáte EÚ ani v Nórskom kráľovstve, Islandskej republike, Lichtenštajnskom kniežatstve, ani vo Švajčiarsku a že berie na vedomie všetky podmienky dobrovoľného poistenia.

Dobrovoľné poistenie vzniká najskôr dňom podania prihlášky a zaniká dňom odhlásenia z dobrovoľného poistenia, najskôr odo dňa podania odhlášky, teda nie je možné spätné prihlásenie ani odhlásenie z dobrovoľného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #dobrovoľné dôchodkové poistenie #zvýšenie penzie