Druhý dôchodkový pilier. Aké sú jeho výhody?

Starobné dôchodkové sporenie - I. pilier spolu s II. pilierom - predstavujú základný systém dôchodkového sporenia na Slovensku, do ktorého občan povinne alebo dobrovoľne platí zákonom stanovené poistné, respektíve príspevky. Ak sa zapojíte do sporenia v II. pilieri, časť vašich odvodov presunie Sociálna poisťovňa na váš osobný dôchodkový účet v dôchodkovej správcovskej spoločnosti podľa vášho výberu.

09.12.2021 06:00
seniori, manželia, raňajky, radosť Foto:
Druhý pilier je výhodný aj preto, že si počas vášho produktívneho života neodkladáte žiadne peniaze navyše, a pritom dosiahnete lepší dôchodok.
debata (27)

Pre ľudí, ktorí vstúpili po prvýkrát na trh práce od 1. apríla 2012 do 31. decembra 2012, je sporenie v II. pilieri povinné. Ak sa na vás táto povinnosť vzťahovala a neuzatvorili ste do 180 dní od prvého dôchodkového poistenia zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení so spoločnosťou podľa vlastného výberu, pridelila vám ju Sociálna poisťovňa.

Od 1. 1. 2013 je II. pilier opäť dobrovoľný a sporiteľom sa môže stať ktokoľvek, komu vzniklo prvé dôchodkové poistenie (mohlo vzniknúť aj pred 1. 1. 2013) a zároveň ku dňu podpisu zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení nedovŕšil 35 rokov veku.

Video
S Marošom Ovčarikom zo spoločnosti Partners Investments o tom, ako nakladať s úsporami v II. pilieri.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne pre sporenie v II. pilieri, tak bude poberať dôchodok z dvoch zdrojov. Prvým bude primerane krátený dôchodok z I. piliera, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, a druhým bude dôchodok z II. piliera, ktorého výška bude závisieť od zaplatených príspevkov, ako aj ich zhodnotenia a od zvoleného spôsobu poberania dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia.

Výška dôchodku závisí od: zaplatenej výšky príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, dĺžky sporenia, veku odchodu do dôchodku, miery zhodnotenia týchto príspevkov a od zvoleného spôsobu poberania dôchodku starobného dôchodkového sporenia.

tri penzijné piliere Čítajte viac Dôchodkový systém? Tri penzijné piliere

Dobrovoľné príspevky: každý, kto je zapojený v druhom pilieri, si môže na svoj dôchodkový účet posielať aj dobrovoľné príspevky. Nasporí si tak vyššiu sumu, ako keby mu sem smerovala len časť jeho dôchodkových odvodov. Jednotlivé dôchodkové spoločnosti nemajú stanovenú minimálnu alebo maximálnu sumu, ktorú treba na dôchodkové sporenie posielať. Každý, kto si chce sporiť dobrovoľne, môže posielať ľubovoľne vysokú sumu vtedy, keď sa mu to hodí. Netreba preto sporiť každý mesiac, stačí poslať peniaze raz za rok či niekoľko rokov.

Výhodou dobrovoľného sporenia v druhom pilieri v porovnaní s podielovými fondmi je, že zákon určuje maximálne poplatky, ktoré dôchodkové spoločnosti môžu od svojich klientov pýtať. Toto investovanie tak vyjde lacnejšie, ako keby sme si sporili v podielovom fonde.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodkové sporenie