Tajomná veličina zvyšuje penzie. Naposledy

Každý, kto odchádza do dôchodku, musí splniť, okrem dosiahnutia dôchodkového veku, aj ďalšie podmienky stanovené zákonom. Pokiaľ ide o sumu budúcej penzie, tá sa tiež odvíja od viacerých faktorov: mzdy, odpracovaných rokov, ale aj jednej, pre mnohých úplne neznámej, o to však dôležitejšej veličiny. A tou je aktuálna dôchodková hodnota.

27.12.2021 06:00
ADH, aktuálna dôchodková hodnota Foto:
Aktuálna dôchodková hodnota zrejme na budúci rok porastie naposledy. Rezort práce pripravuje v zákone o sociálnom poistení viaceré zmeny.
debata (21)

"Na výpočet penzie sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v kalendárnom roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Jej výška sa každý rok mení, odvíja sa totiž od priemernej mzdy v hospodárstve. Čím je priemerná mzda vyššia, tým je vyššia aj aktuálna dôchodková hodnota,“ informovala hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. "Sociálna poisťovňa stanovila dôchodkovú hodnotu platnú od 1. januára do 31. decembra 2022 na 15,1300 eura,“ uviedla. Ak teda nárok na penzijnú dávku vznikne v budúcom roku, použije sa dôchodková hodnota 15,1300 eura.

"Dôchodková hodnota bola určená ako súčin dôchodkovej hodnoty v roku 2021 a hodnoty, ktorá zodpovedá podielu priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2021 a priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2020.

Ako sa teda vyššia aktuálna dôchodková hodnota prejaví na sume budúcoročnej penzie? Ak do penzie odchádza človek v tomto roku s priemerným zárobkom a odpracovanými 45 rokmi, jeho dôchodok je pri aktuálnej dôchodkovej hodnote 14,2107 aj s valorizáciou približne na úrovni 657,30 eura mesačne.

Ak však o penziu požiada človek na budúci rok po odpracovaní 45 rokov a priemernou mzdou v hospodárstve, ale pri aktuálnej dôchodkovej hodnote 15,1300 eura, jeho dôchodok bude aj s valorizáciou 690,90 eura.

ľudia, skupina, tím, úsmev Čítajte viac 2022: Veľké zmeny v sociálnom poistení. Čo všetko bude inak?

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, sa preto často pýtajú, či požiadať o penziu v decembri alebo počkať až na január. Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr. "Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Aktuálna dôchodková hodnota ale zrejme na budúci rok porastie naposledy. Rezort práce pripravuje v zákone o sociálnom poistení viaceré zmeny. Jednou z nich je aj úprava aktuálnej dôchodkovej hodnoty. "V nadväznosti zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií, a to najmä systému zdravotnej starostlivosti a dôchodkového systému, sa navrhuje korekcia mechanizmu medziročnej úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty,“ píše sa v dôvodovej správe k novele zákona.

"V súčasnosti je aktuálna dôchodková hodnota každoročne k 1. januáru upravovaná vzhľadom na medziročnú zmenu priemernej mzdy v národnom hospodárstve zistenú Štatistickým úradom SR za 3. štvrťrok roka. Korekčný mechanizmus spočíva v tom, že z medziročnej zmeny priemernej mzdy sa na účely určenia indexu úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty od 1. januára 2023 použije len 95 % tejto hodnoty,“ uvádza sa v správe.

penzistka, papiere, rozmýšľanie Čítajte viac Suma vašej penzie? Závisí od počtu odpracovaných rokov a zárobkov

Slovníček

Všeobecný vymeriavací základ
je 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky za ten-ktorý kalendárny rok, ktorú zistil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Aktuálna dôchodková hodnota
je jedna z dôležitých veličín, z ktorých sa určuje suma budúceho dôchodku. Jej suma sa každý rok mení a v značnej miere ovplyvňuje, okrem odpracovaných rokov a zárobkov, sumu penzie.

muž, senior, notebook, písanie Čítajte viac Ako sa počíta aktuálna dôchodková hodnota. Ako ovplyvňuje výšku penzie?

Osobný mzdový bod
určuje sa za ten-ktorý kalendárny rok rozhodujúceho obdobia a vypočíta sa ako podiel osobného vymeriavacieho základu dosiahnutého poistencom v príslušnom roku a všeobecného vymeriavacieho základu za daný rok. Okrem určenia osobných mzdových bodov na účely výpočtu sumy dôchodkovej dávky do vzniku nároku na dôchodkovú dávku sa osobné mzdové body určujú aj na účely výpočtu zvýšenia starobného a predčasného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia získané po vzniku nároku na tento dôchodok. Osobný mzdový bod za ktorýkoľvek rok rozhodujúceho obdobia, ako aj osobný mzdový bod za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok a predčasný starobný dôchodok, môže mať najviac hodnotu 3.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #aktuálna dôchodková hodnota