Pokračovanie článku: Kompletný prehľad: Čo čaká penzie v roku 2022

Zmena piata: Exekučné zrážky z dôchodkov sa niektorým dôchodcom znížia alebo prestanú vykonávať

Sociálna poisťovňa od roku 2022 prepočíta sumu exekučnej zrážky dôchodcom. Dôvodom je nielen zvýšenie dôchodku od 1. januára 2022 (valorizácia), ale aj zmena základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť na úhradu niektorých pohľadávok. Niektorým sa zrážky z dôchodkov znížia alebo prestanú vykonávať.

Zníženie sumy exekučných zrážok sa týka dôchodcov, ktorým sa z dôchodku vykonávajú zrážky na úhradu neprednostných pohľadávok alebo pohľadávok výživného na maloleté dieťa (ak sa základná suma zvyšuje na vyživovanú osobu).

Ak ide o neprednostnú pohľadávku, základná suma sa od 1. januára 2022 zvyšuje z doterajších 218,06 na 305,28 eura, čo je 140 % životného minima. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % z tejto sumy, čiže 152,64 eura mesačne. K základnej sume na povinného (čiže dlžníka) sa pripočíta zvýšenie na vyživovanú osobu.

Zmena sa týka aj poberateľov dôchodkov, ktorým sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa. Základná suma na povinného (dlžníka) ostáva nezmenená a je 91,58 eura. Zvyšuje sa však základná suma na vyživovanú osobu, ktorá sa pripočítava k základnej sume na povinného, a to na 76,32 eura mesačne zo súčasných 38,15 eura mesačne.

žena, prasiatko, dlh, problém, mince, úspory Čítajte viac Priznanie penzie exekučné zrážky nezastaví. Prečo? + tabuľka

V dôsledku zmeny základnej sumy, ktorú nie je možné z dôchodku zraziť, sa teda dôchodcom, ktorým sa vykonáva zrážka z dôchodku na neprednostnú pohľadávku alebo na výživné na maloleté dieťa (ak sa základná suma zvyšuje na vyživovanú osobu), po prepočte od 1. januára 2022 suma zrážky zníži alebo sa zrážky prestanú vykonávať.

Sociálna poisťovňa v januári 2022 zašle všetkým dôchodcom, ktorých sa to týka, písomnú informáciu o znížení ich exekučnej zrážky alebo o ukončení exekučných zrážok.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #aktuálna dôchodková hodnota #dôchodkový vek #minimálny dôchodok #prehľad #tabuľka #zmeny v penziách #exekúcie dôchodkov #informatívny výpočet penzie #zmeny v roku 2022 #ADH