Predčasná penzia: Štyri podmienky splnené súčasne. Čo ju môže zhatiť?

Uvažujete nad odchodom do predčasného dôchodku? Musíte splniť štyri podmienky, a to súčasne. Prvou sú odpracované roky, a to hneď 15 rokov, mať maximálne dva roky do riadneho starobného dôchodku, suma vašej penzie musí dosiahnuť predpísanú výšku a nesmiete pracovať. A navyše, musíte počítať s tým, že za skorší odchod do dôchodku dostanete menej peňazí.

17.01.2022 06:00
muž, dôchodca, penzista, otázniky, otázky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Každý, kto sa z nejakého dôvodu, či už zdravotného, alebo pracovného, rozhoduje požiadať o predčasný dôchodok, musí akceptovať skutočnosť, že za každý mesiac, o ktorý pôjde do penzie skôr, príde o pol percenta zo svojho budúceho dôchodku. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku,“ upozorňuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. „To znamená, že ak poistenec o predčasný starobný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, predčasný starobný dôchodok sa skráti o 12,5 %,“ vysvetlila. Ak oň požiada rok pred dovŕšením penzijného veku, celkovo sa predčasný dôchodok skráti o 6,5 %.

seniori, penzisti, dôchodcovia, sedenie, úsmev Čítajte aj Porastú dôchodky na budúci rok o rekordnú sumu?

Ak žiadateľ o predčasný dôchodok pracuje, musí počítať s tým, že mu bude žiadosť o dôchodok zamietnutá. Ak sa totiž rozhodne pre tento druh dávky, nesmie pracovať. Dokonca ani na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne. Túto úľavu si môže uplatniť iba dôchodca. „Ak ale už Sociálna poisťovňa predčasný dôchodok priznala a poistenec ho poberá, môže začať pracovať na dohodu s odvodovou úľavou do 200 eur mesačne bez toho, aby mu výplatu penzie zastavila. Môže teda poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje,“ približuje postup Dvoráková.

Aby ste o predčasnú penziu mohli žiadať, treba splniť aj ďalšie podmienky – minimálne 15 odpracovaných rokov, nesmiete pracovať a minimálna suma vášho dôchodku musí dosiahnuť 261,70 eura mesačne a môžete mať maximálne dva roky pred riadnym starobným dôchodkom.

Aj v tomto prípade môže nastať problém. Ak vám Sociálna poisťovňa vypočíta sumu predčasnej penzie nižšiu, ako je minimálna suma, vašu žiadosť zamietne.

rodina zima prechádzka Čítajte aj 20 zmien v mzdách, dôchodkoch a dávkach, ktoré pozitívne ovplyvnia váš život

Dôchodkový vek pre všetkých pevne určuje tabuľka, v ktorej každý ľahko zistí, kedy dosiahne dôchodkový vek a odpočíta si od neho dva, prípadne jeden, ale pol roka. Napríklad človek, ktorý sa narodil 31. decembra 1961, uvažuje nad predčasnou penziou. Riadny dôchodkový vek dosiahne 28. februára 2024 vo veku 62 rokov a 2 mesiace, keďže sa staral a vychoval dve deti. O priznanie predčasnej penzie tak už môže požiadať najskôr 28. februára 2022.

Od januára budúceho roka, ak návrh rezortu práce schváli parlament, nastane v predčasných penziách zmena. Návrh novely zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce okrem iného, navrhuje alternatívnu možnosť odchodu do predčasného dôchodku. „Okrem možnosti odchodu do predčasnej penzie po splnení vekovej podmienky a dosiahnutia najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia by na základe uvedenej právnej úpravy mohli poistenci odchádzať skôr do dôchodku aj po odpracovaní 40 rokov. Na základe údajov Sociálnej poisťovne by nárok na skorší odchod do dôchodku splnilo približne 26 % poistencov,“ píše sa v návrhu zákona.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok #suma penzie