Chystaná novinka - do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch. Bude platiť?

Novela zákona o sociálnom poistení by mala priniesť aj alternatívnu možnosť odchodu do predčasného dôchodku.

21.01.2022 08:00
manželia, seniori, problém, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

Okrem možnosti odchodu do predčasnej penzie po splnení vekovej podmienky a dosiahnutia najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia by mohli poistenci odchádzať skôr do dôchodku aj po odpracovaní stanoveného počtu rokov. Na základe údajov Sociálnej poisťovne by nárok na skorší odchod do dôchodku za tzv. 40 odpracovaných rokov v posledných rokoch splnilo približne 26 % poistencov.

Navrhuje sa, aby podmienka obdobia dôchodkového poistenia (15 rokov) a výšky predčasného dôchodku (1,2 násobok životného minima) zostali zachované. Uvedené sa navrhuje z dôvodu hmotne zabezpečiť osobu, ktorá značnú časť svojho života pracovala.

žena, dôchodkyňa, kalkulačka, počítanie, úsmev Čítajte aj Kedy môžete odísť do predčasnej penzie? Pomôže kalkulačka

V kontraste krátenia sumy aktuálneho predčasného dôchodku sa navrhuje pri predčasnej penzii za 40 odpracovaných rokov ustanoviť aktuálne neutrálne krátenie, tak aby celková suma dôchodkových dávok bola rovnaká bez ohľadu na to, kedy poistencovi začne byť predčasný starobný dôchodok, resp. starobný dôchodok vyplácaný. V zmysle návrhu by suma penzie za 40 odpracovaných rokov mala byť krátená o 0,3 % za každých začatých 30 dní poberania predčasného dôchodku pred dovŕšením dôchodkového veku.

Pri splnení alternatívnej podmienky chýbajúcich dvoch rokov do dovŕšenia dôchodkového veku sa navrhuje ponechať krátenie na úrovni 0,5 % za každých začatých 30 dní. V prípade, ak vzhľadom na navrhované opätovné určovanie dôchodkového veku podľa strednej dĺžky života päť rokov vopred nebude dôchodkový vek poistenca po získaní 40 odpracovaných rokov známy, navrhuje sa aby sa pri určení sumy predčasnej penzie použil najvyšší známy dôchodkový vek. Rozdielne krátenie predčasného dôchodku sa navrhuje s cieľom motivácie poistencov, ktorí neodpracovali 40 rokov, zostať na trhu práce.

Seniori manželia objatie zábava tablet domov Čítajte aj Pozor! Odchodom do predčasnej penzie strácate. Akú sumu, nájdete v príkladoch

Ministerstvo práce predpokladá, že skorší odchod do dôchodku za tzv. 40 odpracovaných rokov v roku 2023 využije približne 3 300 poistencov a v roku 2024 približne 3 700 poistencov.

Pokiaľ ide o výdavky Sociálnej poisťovne, v roku 2023 by malo ísť približne o 13,1 mil. eur a v roku 2024 približne o 41,6 mil. eur.

Zdroj: Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok #penzista