Radíme: Ako mať z II. piliera príjem vysoký možno ako dôchodok a všetky peniaze vám ostanú

V rámci II. piliera máte niekoľko možností, čo robiť pri odchode do dôchodku. Zaujímavá vychádza pre všetkých sporiteľov, len sa o nej nehovorí. V relácii Ide o peniaze ju vysvetľuje ekonóm Ján Šebo.

24.01.2022 06:00
dôchodok, penzia, penzisti, mince, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (81)

Aj keď začnete čerpať dôchodok zo Sociálnej poisťovne, nemusíte ho začať čerpať aj z II. piliera. Stále sa k tým peniazom môžete dostať. „Tá možnosť je, že ostanete sporiteľom a využijete tzv. perpetuitu, teda vyberáte si len výnos z investovania a istiny, teda nasporených peňazí, sa nedotknete,“ povedal v relácii Ide o peniaze Ján Šebo.

Ak vám aj postupne presúvajú pred dôchodkom peniaze z negarantovaných do garantovaných fondov (od 50. roku života každý rok 10%), môžete požiadať Dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výnimku – polovicu peňazí z garantovaných fondov si môžete nechať v akciových alebo indexových fondoch. Pri dovŕšení dôchodkového veku teda môžete mať až 50% úspor v akciách.

„Treba vyvrátiť mýtus, že ak dosiahnete dôchodkový vek, nemáte čo robiť s úsporami v akciách,“ vraví Šebo. „Pred sebou máte v priemere 20 rokov života a teda dlhý investičný horizont. Výnos z investovania, ktorý si každoročne môžete vybrať, je momentálne taký vysoký, ako doživotný mesačný dôchodok, ktorý by vám dala poisťovňa, ale za to by ste jej museli dať všetky svoje úspory. Ak si to teda rozumne navrhnete, budete dostávať slušné výnosy, všetky peniaze vám ostanú a tie môžu byť potom aj predmetom dedenia.“

Viac sa dozviete v relácii Ide o peniaze s ekonómom Jánom Šebom.

Video
Ide o peniaze: Ekonóm Ján Šebo o tom, ako mať čo najvyšší dôchodok z II. piliera. Odvysielané 19. 1. 2022.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Ide o peniaze #Ján Šebo