Valorizácia: Starobný či minimálny? Najmä výhodnejší

Pri každoročnom zvyšovaní minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok, ktorý dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho už pri jeho priznávaní.

01.02.2022 06:00
dôchodca, senior Foto:
debata (20)

Po valorizácii vypláca seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok dôchodcu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálny dôchodok. Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácií vyšší ako minimálny.

„Valorizácia dôchodkových dávok, ktoré sa v januári zvyšujú o 1,3 % mesačnej sumy dôchodku, sa minimálnych dôchodkov priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 zvyšuje o 1,3 % jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku a ak je pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ak je po zvýšení (valorizácii) dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára 2022, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa dôchodcovi vypláca jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Samotná suma minimálneho dôchodku, ktorá je podľa zákona odstupňovaná v závislosti od dosiahnutého kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, sa od 1. januára 2022 nemení. Pri najmenej 30 rokoch kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia predstavuje výška minimálneho dôchodku 334,30 eura a pri 40 rokoch je to 378,50 eura. Za 45 rokov kvalifikovaného obdobia je minimálny dôchodok vo výške 410 eur a pri 50 rokoch ju zákon stanovuje na 441,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #minimálny dôchodok