Vyšší dôchodok? Vďaka práci popri penzii

Desiatky tisíc seniorov aj v dôchodkovom veku pracujú. Niektorí preto, že ich penzie sú nízke, iní preto, lebo sú v kondícii a pracovať jednoducho chcú. Nech je to tak, či onak, jedni aj druhí si prácou zvyšujú dôchodok.

02.02.2022 08:00
pracujúci penzista penzista dôchodca práca Foto:
debata (5)

Viac ako 253-tisíc pracujúcich dôchodcov evidovala v decembri minulého roka Sociálna poisťovňa. „Z toho počtu bolo 149 581 poberateľov starobných dôchodkov,“ priblížila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Ako ďalej dodala, o zvýšenie dôchodku penzisti nemusia žiadať, Sociálna poisťovňa každý rok v marci prepočítava dôchodky pracujúcim dôchodcom za obdobie dôchodkového poistenia v predchádzajúcom kalendárnom roku. „Dôchodok im automaticky v marci zvýši a vychádza pritom zo zárobku, z ktorého popri poberaní dôchodku pracovali a odvádzali z neho aj poistné,“ uviedla.

senior, dôchodca Čítajte aj Minimálny dôchodok nedostane každý. V čom je problém?

Ak zarábali do 200 eur mesačne a uplatnili si pritom odvodovú výnimku, teda neplatili poistné na dôchodkové poistenie, dôchodok sa im nezvyšuje. „Ak pracovali na výnimku a ich zárobok presiahol 200 eur mesačne, platili odvody z príjmu nad touto hranicou – nad 200 eur, a teda penzia sa im zvýši. Suma zvýšenia sa vypočíta tak, že sa vynásobí polovica dosiahnutých osobných mzdových bodov aktuálnou dôchodkovou hodnotou,“ priblížila postup.

O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia môžu dôchodcovia aj sami požiadať, nemusia počkať na ukončenie kalendárneho roka, ale môžu tak urobiť len raz ročne a musí to byť až po skončení dôchodkového poistenia, teda po skončení práce. „Ak napríklad pracovali popri poberaní dôchodku od mája do októbra 2021, mohli o zvýšenie poberaného dôchodku za toto obdobie, ak odvádzali poistné, požiadať od 1. novembra 2021,“ spresnila Hrabková.

A do akého dátumu dostanú pracujúci penzisti zvýšený dôchodok? „Sociálna poisťovňa zvýši pracujúcim dôchodcom dôchodky od 1. januára 2022 v marci tohto roka za obdobie roku 2021 a dôchodcovia zvýšený dôchodok dostanú v aprílových výplatných termínoch spolu s doplatkom zvýšenia za obdobie od 1. januára 2022 do ich aprílového výplatného termínu,“ dodala Jana Hrabková.

dôchodca, senior Čítajte aj Valorizácia: Starobný či minimálny? Najmä výhodnejší

Dôchodca pracujúci na dohodu si môže za istých podmienok uplatniť odvodovú úľavu, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody, pokiaľ príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený. Táto výnimka sa týka ľudí, ktorí majú priznaný starobný, predčasný, invalidný, výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo invalidný výsluhový dôchodok. V prípade dohody, na ktorú si dôchodca uplatnil výnimku, a teda neplatí z nej poistné na dôchodkové poistenie, sa mu tento príjem nezapočítava do dôchodku.

Od apríla navyše čaká pracujúcich penzistov jedna pozitívna zmena. Pôjde o možnosť súbežného vyplácania dôchodku a péenky. Teraz penzista nemohol požiadať o vyplácanie dôchodku, ak bol v zamestnaní vedený ako dočasne práceneschopný, ale opačný súbeh dávok bol možný. Po novom bude upravená možnosť požiadať o dôchodkovú dávku, aj v prípade ak poistenec poberá náhradu príjmu počas péenky. Cieľom tejto úpravy je zrovnoprávniť poberateľov tejto dávky a odstrániť diskrimináciu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #pracujúci penzisti #suma penzie