Pokračovanie článku: Revolúcia v penziách: Prinesú chystané zmeny dôchodcom viac peňazí?

Sumu budúcej penzie do značnej miery ovplyvňuje jedna málo známa veličina, ktorou je tzv. aktuálna dôchodková hodnota (ADH). Jej suma sa odvíja od priemernej mzdy v hospodárstve a vďaka nej sú novopriznané penzie každý rok vyššie. To však už od roku 2023 má byť minulosťou. „Korekčný mechanizmus spočíva v tom, že z medziročnej zmeny priemernej mzdy sa na účely určenia indexu úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty od 1. januára 2023 použije len 95 % tejto hodnoty,“ píše sa v dôvodovej správe k zákonu.

dôchodca, senior Čítajte aj Valorizácia: Starobný či minimálny? Najmä výhodnejší

„Spomalenie rastu budúcich dôchodkov patrí medzi dôležité opatrenia pre finančnú stabilizáciu penzijného systému v čase starnutia obyvateľstva. Návrh, podľa ktorého sa bude aktuálna dôchodková hodnota zvyšovať o 95 % rastu priemernej mzdy, spôsobí pomalší rast budúcich dôchodkov a ich vzďaľovanie sa od priemernej mzdy. Zníži sa tak miera náhrady, teda pomer dôchodku k priemernej mzde. Aby nedošlo k sústavnému znižovaniu tohto podielu, bolo by vhodné zadefinovať spodnú hranicu, pod ktorú by miera náhrady nemala klesnúť,“ konštatoval riaditeľ INEKA Peter Goliaš.

„Zvážiť treba aj dosahy na ľudí s nízkymi dôchodkami, aby sa časom nedostali do rizika chudoby. Na ich ochranu sú vhodným nástrojom minimálne dôchodky. Správne by tiež bolo naviazať rast budúcich dôchodkov na demografický vývoj, napríklad na vývoj podielu ľudí v aktívnom veku a dôchodcov. Pokiaľ obyvateľstvo starne, je namieste spomaľovať rast ADH. Ak podiel pracujúcich stúpa, môže aj ADH, a teda budúce dôchodky, rásť rýchlejšie,“ dodal Peter Goliaš.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny #predčasný dôchodok #Dôchodcovia #dôchodky #penzisti #rodičovský bonus #ADH