Do penzie po 40 odpracovaných rokoch? Má to háčik

Novela zákona o sociálnom poistení by mala priniesť aj alternatívnu možnosť odchodu do predčasného dôchodku. Okrem možnosti odchodu do predčasnej penzie po splnení vekovej podmienky a dosiahnutia najmenej 15 odpracovaných rokov by mohli poistenci odchádzať skôr do dôchodku aj po odpracovaní 40 rokov.

18.02.2022 08:00
dôchodca senior Foto:
Suma predčasnej penzie za 40 odpracovaných rokov by mala byť krátená o 0,3 % za každých začatých 30 dní jeho poberania pred dovŕšením dôchodkového veku.
debata (49)

Na základe údajov Sociálnej poisťovne by nárok na skorší odchod do dôchodku za tzv. 40 odpracovaných rokov splnilo približne 26 % poistencov.

  • Navrhuje sa, aby podmienka obdobia dôchodkového poistenia (15 rokov) a výšky predčasného starobného dôchodku (1,2-násobok životného minima, v súčasnosti minimálne 261,70 eura mesačne. Ak túto sumu penzie nedosiahne, Sociálna poisťovňa predčasnú penziu neprizná) zostali zachované. Uvedené sa navrhuje z dôvodu hmotne zabezpečiť osobu, ktorá značnú časť svojho života vykonávala zárobkovú činnosť, resp. činnosť, ktorá ju obmedzovala vo výkone zárobkovej činnosti (takouto činnosťou je napríklad výchova dieťaťa).
  • V kontraste krátenia sumy aktuálnej predčasnej penzie sa navrhuje pri predčasnom starobnom dôchodku za 40 odpracovaných rokov ustanoviť aktuálne neutrálne krátenie tak, aby celková suma dôchodkových dávok (predčasného a starobného dôchodku) bola rovnaká bez ohľadu na to, kedy poistencovi začne byť predčasný, resp. starobný dôchodok vyplácaný.
  • Podľa návrhu by suma predčasnej penzie za 40 odpracovaných rokov mala byť krátená o 0,3 % za každých začatých 30 dní jeho poberania pred dovŕšením dôchodkového veku.
senior rodicia a deti Čítajte viac Vylepšia pracujúce deti penziu svojich rodičov? Pozrite si tabuľku

Príklad

Poistenec narodený 14. júla 1965
Dôchodkový vek 63 rokov a 10 mesiacov
Dátum dovŕšenia dôchodkového veku 14. mája 2029

Ak pôjde do riadneho starobného dôchodku po odpracovaní 45 rokov a zarábal by priemernú mzdu, Sociálna poisťovňa by mu vypočítala dôchodok približne 640,60 eura mesačne.

Ak by sa tento poistenec rozhodol ísť do penzie o dva roky skôr: Sociálna poisťovňa by jeho penziu skrátila o 12,5 %, teda o 0,5 % za každý, aj začatý mesiac. Jeho penzia by tak predstavovala sumu: 640,60 eura – 12,5 % (80 eur). Dostal by teda približne 561,00 eura, teda asi o 80 eur mesačne menej, ako keby šiel do riadneho starobného dôchodku.

Ak by šiel do dôchodku po odpracovaní 40 rokov: Sociálna poisťovňa by znížila jeho budúcu penziu o 18 % (0,3 % za 60 mesiacov) a jeho penzia by tak bola: 640,60 eura – 18 % (115,30). Dostal by teda približne 525,30 eura, teda asi o 115 eur mesačne menej, ako keby šiel do riadneho starobného dôchodku.

Príklady sú čisto informatívne.

  • Pri splnení alternatívnej podmienky chýbajúcich dvoch rokov do dovŕšenia dôchodkového veku sa navrhuje ponechať krátenie na úrovni 0,5 % za každých začatých 30 dní poberania predčasnej penzie pred dovŕšením dôchodkového veku. V prípade, ak vzhľadom na navrhované opätovné určovanie dôchodkového veku podľa strednej dĺžky života 5 rokov vopred nebude dôchodkový vek poistenca po získaní 40 odpracovaných rokov známy, navrhuje sa, aby sa pri určení sumy predčasného dôchodku tohto poistenca použil najvyšší známy dôchodkový vek. Rozdielne krátenie predčasnej penzie sa navrhuje s cieľom motivácie poistencov, ktorí neodpracovali 40 rokov, zostať na trhu práce.
  • Ministerstvo práce predpokladá, že skorší odchod do dôchodku za tzv. 40 odpracovaných rokov v roku 2023 využije približne 3 300 poistencov a v roku 2024 približne 3 700 poistencov, teda približne 33 % osôb, ktoré splnia podmienky nároku (v súčasnosti odchádza do predčasného starobného dôchodku približne 20 % poistencov, ktorí splnia podmienky nároku, ale keďže % krátenia pri skoršom odchode za 40 odpracovaných rokov sa navrhujú na nižšej úrovni, teda na úrovni 0,3 % za každých začatých 30 dní skoršieho poberania dôchodku, je predpoklad, že záujem poistencov o túto možnosť odchodu z trhu práce bude o niečo vyšší). Skutočný vývoj bude v značnej miere ovplyvnený správaním poistencov a reálne počty odchádzajúcich a dosah na výdavky dôchodkového systému bude možné lepšie posúdiť až na skutočných dátach v najbližších rokoch.
  • Pokiaľ ide o výdavky Sociálnej poisťovne, v roku 2023 by malo ísť o približne 13,1 mil. eur a v roku 2024 o približne 41,6 mil. eur.

Zdroj: Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok #penzista