Jednota dôchodcov žiada vládu zvýšiť penzie o 3 %. Česi chcú pridať svojim penzistom 8,2 %

Penzistom by v krajine od júna mali pridať v priemere 1 017 korún, v prepočte viac ako 40 eur.

14.02.2022 19:17
senior, dôchodca Foto:
debata (8)

Pre vysokú infláciu chce české ministerstvo práce a sociálnych vecí od júna mimoriadne zvýšiť dôchodky.

Návrh, ktorý sa rezort chystá predložiť vláde, by ministri mali prerokovať tento alebo budúci týždeň. „Dôchodcom v júni plošne pridáme 8,2 percenta. Je to viac ako 1000 korún, presnejšie v priemere 1 017 korún,“ povedal minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Podľa ministra sú seniori najzraniteľnejšou skupinou ľudí, na ktorú rastúce ceny citeľne dopadajú. „Preto je mimoriadne zvýšenie penzií na mieste,“ doplnil. Naposledy v Českej republike dôchodky zvyšovali tento rok v januári, a to v priemere o 805 korún. S ďalšou valorizáciou sa ráta v januári 2023. Podmienkou pre mimoriadnu valorizáciu bolo, aby sa od júna minulého roka zvýšili ceny o minimálne päť percent.

Jednota dôchodcov na Slovensku žiada zvýšiť od apríla dôchodky o 3 percentá. Upozorňuje na vysoký rast cien tovarov a služieb, ktorý v januári tohto roka podľa Štatistického úradu SR dosiahol medziročne 8,4 percenta.

Ako upozornila Valéria Pokorná, poverená zastupovaním predsedu JDS, ceny na Slovensku rastú už siedmy mesiac za sebou, pričom penzie sa od januára zvýšili len o 1,3 percenta. „V rámci spotrebného koša seniorov tvoria náklady na bývanie a potraviny 45 percent. Tieto dve položky rástli pre seniorov posledné mesiace najrýchlejšie," povedala. Zvýšenie penzií o 1,3 percenta pritom podľa nej nepokryje zvýšené náklady seniorov. „Ak vláda nepristúpi k mimoriadnej valorizácii k 1. aprílu, uvrhne desaťtisíce seniorov do pasce chudoby," dodala. Upozornila na to, že k mimoriadnemu zvýšeniu dôchodkov pristupuje aj vláda v Českej republike. JDS požiada ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, aby vyčíslil dopady ich návrhu na štátny rozpočet tak, aby poslanci NR SR mohli o takomto návrhu rokovať čo najskôr.

Dôchodky na Slovensku by sa mohli od začiatku budúceho roka zvýšiť o viac ako 6 percent. Rast penzií je totiž naviazaný na tzv. dôchodcovskú infláciu, ktorá by mala za prvý polrok tohto roka dosiahnuť rekordnú úroveň. Analytici odhadujú, že medziročný rast cien za domácnosti dôchodcov by za prvý polrok tohto roka mohol presiahnuť 6 percent.

Od začiatku tohto roka sa dôchodky zvýšili o 1,3 percenta. Išlo o medziročný nárast cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok minulého roka. Rozpočet Sociálnej poisťovne na rok 2022 s výhľadom na roky 2023 a 2024 počíta s tým, že v roku 2023 by mohli ísť dôchodky nahor o 4,9 percenta a v roku 2024 o 3,1 per­centa. V roku 2023 by výdavky na valorizáciu dôchodkov mali dosiahnuť 425,8 milióna eur a v roku 2024 takmer 287,5 milióna eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #penzista #dôchodky