Minimálny dôchodok: Prečo ho nedostane každý?

Penzijné minimum dostane len dôchodca, ktorý splní viacero podmienok tejto dávky. Nestačí, že dosiahol dôchodkový vek. Navyše, sumy tejto dávky zostanú na dlhé roky na rovnakej sume. Pre koho je, napriek zmrazeniu súm, penzijné minimum výhodné?

03.03.2022 06:00
senior, dôchodca, Foto:
debata (8)

Najmä pre ľudí, ktorí napriek skutočnosti, že pracovali, celý život zarábali minimálnu mzdu. V minulosti títo ľudia odchodom do penzie veľmi často spadali do systému hmotnej núdze a končili na úradoch práce so žiadosťou o dávky v hmotnej núdzi. Túto skrivodlivosť napravila v roku 2015 nová dávka – minimálny dôchodok. Na penzijné minimum má nárok každý senior, ktorý splní podmienky a Sociálna poisťovňa mu ho prizná automaticky, bez žiadosti.

Ak teda Sociálna poisťovňa vypočíta penzistovi nízky dôchodok, a tento splní aj ostatné podmienky minimálneho dôchodku, začne mu vyplácať starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho. Zlou správou pre súčasných aj budúcich penzistov je, že suma minimálneho dôchodku nevzrástla ani tento rok. A ak sa nezmení zákon, zostane na rovnakej úrovni ešte niekoľko rokov.

muž, invalid, invalidný vozík, rúra Čítajte aj Invalidný dôchodok nedostanete automaticky. Koľko peňazí vám dajú a kedy vám žiadosť zamietnu?

Zmrazením minimálnych dôchodkov sa tak opäť zaviedla spravodlivosť a upravili sa podmienky ich poskytovania. Podľa Michaely Slivkovej Kirňakovej, hovorkyne rezortu práce, to znamená, že napríklad suma minimálneho dôchodku za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia je aj tento rok 334 eur a 30 centov mesačne.

„Keďže sa v roku 2020 suma minimálneho dôchodku skokovo zvýšila na úroveň, ktorú by prirodzeným rastom sumy životného minima dosiahla až v priebehu niekoľkých rokov, je dôvodné, aby sa v súlade s pôvodným účelom minimálneho dôchodku k opätovnému zvyšovaniu jeho sumy pristúpilo až po tom, keď suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu prekročí sumu 334,30 eura. Predpokladáme, že opätovné zvyšovanie minimálneho dôchodku nastane okolo roku 2032, teda základná suma minimálneho dôchodku bude nižšia ako 136 % životného minima,“ dodala hovorkyňa.

Minimálne dôchodky sú naviazané opäť na sumy životného minima a kvalifikované roky dôchodkového poistenia, čo znamená, že penzistovi sa započíta iba ten rok, keď zarobil aspoň 24,1 percenta z priemernej mzdy. Neznamená to teda, že ak niekto odpracoval 42 rokov, že sa mu celé obdobie započíta do minimálneho dôchodku. Napríklad poistenec síce odpracuje 42 rokov a Sociálna poisťovňa mu prizná penziu v sume 360 eur. Po posúdení jeho nároku na penzijné minimum ale Sociálna poisťovňa zistí, že tento poistenec odpracoval len 39 rokov kvalifikovaného obdobia. Jeho starobný dôchodok následne zvýši na minimálny dôchodok, avšak iba za 39 rokov, teda mu bude vyplácať penziu v sume 372,20 eura mesačne (taká je totiž suma za 39 kvalifikovaných rokov).

otáznik, smútok, stres, depresia Čítajte aj Invalidita: Aké problémy do nej ženú ľudí? Úrazy to nie sú

Suma minimálneho dôchodku je teda aj v roku 2022 rovnaká ako suma minimálneho dôchodku v roku 2021. „Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od januára valorizoval jeho pôvodne vypočítaný dôchodok o 1,3 %. Sociálna poisťovňa ho porovnala s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak bol jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ak bola po zvýšení pôvodného dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa dôchodcovi vypláca jeho valorizovaný dôchodok. Ten je totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #starobný dôchodok #minimálny dôchodok