Čo trápi súčasných aj budúcich penzistov. Napríklad ako sa vypočíta výška penzie

Čo sa započítava do odpracovaných rokov? Aký je môj penzijný vek? Kedy dosiahnem dôchodkový vek? Môžem popri poberaní penzie pracovať? Otázky, na ktoré sa ľudia najčastejšie pýtajú a hľadajú odpovede.

08.03.2022 06:00
dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Dôchodkový vek síce už pevne určuje tabuľka, napriek tomu sa viaceré otázky týkajú práve penzijného veku. Sociálna poisťovňa má na svojom webe zverejnenú informatívnu kalkulačku na výpočet dôchodkového veku, podľa ktorej každý budúci penzista zistí presný dátum, od ktorého dosiahne penzijný vek. Napríklad poistenec, ktorý je narodený 20. mája 1959, nemá splnenú podmienku výchovu dieťaťa, dosiahne penzijný vek vo veku 62 rokov a 10 mesiacov. Dôchodkový vek dosiahne 20. marca tohto roku.

Rezort práce však opätovne uvažuje nad zmenou veku odchodu do penzie. Do dôchodku by sa malo odchádzať opäť podľa strednej dĺžky života. Prví budúci penzisti, ktorých by sa mala zmena dotknúť, sú ľudia narodení v roku 1967.

Otázky smerujú aj k podmienkam, ktoré musí poistenec okrem dôchodkového veku splniť, aby mal na penziu nárok. „Na starobný dôchodok má nárok každý poistenec, ktorý odpracoval najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek,“ priblížila podmienky priznania starobnej penzie hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

seniori dôchodcovia dôchodca penzista Čítajte viac Dôchodky: Ako sa v nich vyznať? Kedy máte na čo nárok

Mnohí sa pýtajú na valorizáciu sumy minimálnej penzie. Očakávali totiž, že im dôchodok zvýšený na sumu minimálneho dôchodku od januára vzrastie. Ako však uviedla Zuzana Dvoráková, pri každoročnej valorizácii minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. „Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok, ktorý dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho už pri jeho priznávaní. Po valorizácii vypláca potom seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok dôchodcu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálny dôchodok. Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácií vyšší ako minimálny,“ vysvetlila.

Témou je aj predčasný dôchodok a práca. Pokiaľ ide o prácu, žiadateľ o predčasnú penziu v čase podávania žiadosti nemôže pracovať ani na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne. Ak ale už má predčasný dôchodok priznaný, môže začať pracovať a ak zarobí do 200 eur mesačne, o dávku nepríde. Môže teda poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje. Ak by dôchodca pracoval na dve alebo viacero dohôd a len jedna z nich by bola dohoda s odvodovou úľavou, nárok na výplatu predčasnej penzie mu zanikne automaticky. Zákon totiž vo všeobecnosti neumožňuje pracovať a zároveň poberať tento druh penzie a jedinou výnimkou je v prípade predčasného dôchodku práve práca na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

1. V októbri 2021 mi bol priznaný predčasný starobný dôchodok. Vychovala som štyri deti, som ročník 1961. Ak som dovŕšila vek na starobný dôchodok, bude mi opätovne prehodnotený nárok na starobný dôchodok a suma penzie? Mám odpracovaných 41 rokov.
Nie, nebude. Dovŕšením dôchodkového veku sa predčasný starobný dôchodok automaticky stane starobným dôchodkom. Jeho suma sa neprepočítava a o tejto skutočnosti sa nevydáva písomné rozhodnutie.

2. Narodila som sa 7. 5. 1961, vychovala som štyri deti, kedy môžem požiadať o dôchodok?
Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1961, ktorá vychovala štyri deti, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 61 rokov a 8 mesiacov. Tento vek dovŕšite 7. januára 2023, keď môžete požiadať o starobný dôchodok. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda už aj teraz. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistená. Suma predčasného starobného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

3. Narodil som sa 10. 4. 1961. Kedy môžem požiadať o predčasný dôchodok?
Dôchodkový vek muža narodeného v roku 1961 je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 63 rokov a 2 mesiace. Tento vek dovŕšite 10. júna 2024. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda najskôr od 10. júna tohto roku. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistený. Suma predčasného starobného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

4. Kedy môžem požiadať o starobný dôchodok, ak som vychovala sedem detí a som narodená 2. júla 1961?
Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1961, ktorá vychovala sedem detí, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 61 rokov a 3 mesiace. Tento vek dovŕšite 2. októbra tohto roka. O starobný dôchodok môžete požiadať týmto dňom v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste vášho trvalého pobytu.

5. Sociálna poisťovňa mi priznala za 31 klasifikovaných rokov 190-eurovú penziu. Odôvodnila to tým, že poberám aj vdovský dôchodok 90 eur a zo zahraničia 50 eur. Postupovala správne?
Áno, postupovala správne. Do dôchodkového príjmu na určenie sumy minimálneho dôchodku sa započítava starobný alebo invalidný dôchodok; vdovský alebo vdovecký dôchodok; výsluhový dôchodok; invalidný výsluhový dôchodok; vdovský výsluhový dôchodok alebo vdovecký výsluhový dôchodok; čiastočný invalidný dôchodok alebo invalidný dôchodok; vdovský dôchodok alebo vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok z II. piliera; dôchodok z cudziny, ak je obdobný niektorému z vyššie uvedených dôchodkov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #minimálny dôchodok