Pokračovanie článku: III. dôchodkový pilier - Čo o ňom treba vedieť a pre koho je výhodný?

Využite daňové zvýhodnenie

  • Ak ste do III. piliera vstúpili po 1. 1. 2014, príde vám spolu s výpisom od DDS aj potvrdenie o prijatých platbách. Keďže asi najväčšou výhodou III. piliera je daňové zvýhodnenie, práve toto tlačivo vám poslúži ako doklad pre vášho zamestnávateľa pri vypĺňaní daňového priznania.
  • Ak ste do III. piliera vstúpili do 31. 12. 2013, na daňovú úľavu nemáte nárok a platia pre vás aj iné pravidlá pri nároku na doplnkový dôchodok. Ak chcete využiť všetky aktuálne výhody tretieho piliera, stačí podpísať dodatok k vašej zmluve, ktorým akceptujete podmienky platné od 1. 1. 2014.

Koľko môžete ušetriť na dani

Vďaka daňovému zvýhodneniu si môžete odpočítať od základu dane sumu všetkých príspevkov, ktoré ste si poslali do III. piliera za celý minulý rok. Ale len do výšky 180 eur – to je maximálna hranica, ktorú stanovuje zákon a pri tejto výške príspevkov dokážete ušetriť na dani 34,20 eura.

Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do III. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa. Odporúčame si preto sporiť do III. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur.

Prispievať môžete aj vyššou sumou, ale stále platí, že daňovú úľavu si môžete uplatniť len do výšky 180 eur. Ak máte voľné finančné prostriedky, ktoré by ste si radi odkladali na dôchodok, môžete ich investovať aj do zlata.

TIP:

Keby sme sporenie v treťom pilieri porovnali s investovaním do ETF fondov, s tretím pilierom sú spojené vyššie poplatky a zisk podlieha zdaneniu. Preto neodporúčam posielať do II. piliera vyššie sumy, napríklad 50 eur či 100 eur mesačne, ale radšej ich investovať do spomínaných ETF, ktoré sú spojené s nižšími poplatkami, dosahujú vyššie zhodnotenie a po roku sú oslobodené aj od zdanenia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #DDS #III. dôchodkový pilier