Pracujúci penzisti: Kedy neplatíte dane?

Starobní dôchodcovia môžu mať príjem, ktorý je úplne oslobodený od daní. Podmienkou je, že ich celoročný hrubý zárobok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, teda sumu 2 255,72 eura.

14.03.2022 06:00
senior, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak ste teda pracujúci dôchodca a váš príjem vlani nepresiahol 2 255,72 eura, nemusíte podávať daňové priznanie a zaplatiť žiadnu daň. Pozor ale, v prípade, ak je váš príjem čo len o euro vyšší, už musíte podať daňové priznanie a zdaniť celý svoj zárobok. Termín daňového priznania sa tento rok nemení, urobiť tak treba do 31. marca. Pokiaľ požiadate o odklad, musíte si daňovú povinnosť splniť do 30. júna. „Platí, že daňové priznanie je povinný podať každý daňovník, ak jeho zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli sumu 2255,72 eura. Do týchto príjmov sa zahŕňa akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahŕňa aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou (rezidenta SR),“ uvádza Finančná správa.

muž, senior, dôchodca, počítanie, papiere, kalkulačka, dane Čítajte viac Chcete vyšší invalidný dôchodok? Pozor! Môžete oň aj prísť

Ak daňovníci zákonom stanovený termín nestíhajú alebo z dôvodu pandémie sa dostali do problémov, môžu Finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, resp. o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia. Finančná správa upozorňuje, že v tomto roku emailové odklady daňového priznania DP zasielaním oznámenia na podnety@financnasprava.sk neplatia. Išlo o mimoriadne opatrenie platné len v roku 2021. Oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 31. marca tohto roka na miestne príslušný daňový úrad (ak ho daňovník podáva v papierovej forme). Povinne elektronicky komunikujúce osoby oznamujú odklad elektronicky prostredníctvom portálu Finančnej správy.

Týka sa to fyzickej osoby, ktorá je podnikateľom podľa Obchodného zákonníka a je registrovaná pre daň z príjmov a rovnako aj právnická osoba zapísaná v Obchodnom registri. Oznámenie o predĺžení lehoty je možné podať iba na tlačive, ktorého vzor určilo Finančné riaditeľstvo SR, a ktoré je zverejnené na portáli Finančnej správy. V tejto novej lehote je aj splatná daň.

Dôchodkové dávky a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničného poistenia sú od dane z príjmov oslobodené. Medzi ne patrí starobný, predčasný, invalidný, vdovský a vdovecký, sirotský a výsluhový dôchodok.

dôchodcovia Čítajte viac Ďalších 10 otázok o dôchodkoch, ktoré kladiete najčastejšie

Ak daňovník poberajúci dôchodok dosiahol v roku 2021 príjem zo závislej činnosti neprevyšujúci sumu 2 255,72 eura, nevzniká mu povinnosť podať daňové priznanie za minulý rok. Pozor ale, ak mu zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je preňho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli uvedenú sumu. V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania. Daňový preplatok však vrátia iba v prípade, že je väčší ako päť eur. Ak tento daňový preplatok je menší ako päť eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #daňové priznanie #pracujúci penzisti