Pracujúci dôchodca má rovnaké výhody ako zamestnanec

Ak je penzista zamestnaný na trvalý pracovný pomer a má pracovnú zmluvu, patria mu rovnaké výhody ako zamestnancovi, ktorý nie je v dôchodku.

28.03.2022 10:00
žena, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Má teda nárok na 5 týždňov dovolenky, príplatky za prácu vo sviatok či víkend, náhrady príjmu, náhrady pri dočasnej pracovnej neschopnosti, pracovné voľno v prípade prekážok v práci, gastrolístky alebo finančný príspevok na stravovanie, cestovné náhrady, príspevky zo sociálneho fondu a podobne. Aj pri výpovedi s ním musí firma zaobchádzať ako s ostanými zamestnancami. Ak s ním chce teda zamestnávateľ rozviazať pracovný pomer, môže tak urobiť len z dôvodov, ktoré stanovuje Zákonník práce. V prípade, že sa pracovný pomer skončí výpoveďou, má aj dôchodca nárok na plynutie výpovednej doby, prípadne nárok na odstupné.

Príplatky:

Príplatok za prácu v sobotu

Zamestnanec za prácu v sobotu má nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu. Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v sobotu, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma ale musí byť vo výške najmenej 1,61 eura za hodinu.

Príplatok za prácu v nedeľu

Zamestnanec za prácu v nedeľu má nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 3,58 eura za hodinu. Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v nedeľu, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma ale musí byť vo výške najmenej 3,22 eura za hodinu.

dôchodcovia Čítajte viac Čo trápi súčasných aj budúcich penzistov. Napríklad ako sa vypočíta výška penzie

Príplatok za prácu v noci

Zamestnanec má za prácu v noci nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume najmenej 1,43 eura za každú hodinu nočnej práce. Platí to pre zamestnanca vykonávajúceho nerizikovú prácu. Zamestnanec vykonávajúci rizikovú prácu má nárok na mzdové zvýhodnenie vo výške 1,79 eura za hodinu.

Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v noci, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma ale musí byť vo výške najmenej 1,25 eura za hodinu pre zamestnanca, ktorý vykonáva nerizikovú prácu. V prípade zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu nie je možné dohodnúť nižšiu sumu príplatku.

Príplatok za prácu vo sviatok

Za prácu vo sviatok patrí zamestnancovi príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % jeho priemerného zárobku.

Zamestnancovi, ktorý pracuje na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, patrí za prácu príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % minimálnej mzdy za hodinu v eurách, teda najmenej 3,713 eura za hodinu.

V prípade, ak zamestnanec bude budúci rok pracovať vo sviatok a zároveň aj cez víkend, bude mať nárok na príplatok za prácu vo sviatok, ale aj nárok na príplatok za prácu v sobotu či v nedeľu.

peniaze, dôchodok, euro Čítajte viac PODCAST: Zdražovanie má penzistom vykryť predčasný 13. dôchodok. To nie je pomoc, reaguje Jednota dôchodcov

Príplatok za sťažený výkon práce

Výška príplatku za sťažený výkon práce u zamestnanca, ktorý je v trvalom pracovnom pomere, je minimálne 0,72 eura za hodinu, u dohodára takisto minimálne 0,72 eura za hodinu.

Príplatok za pracovnú pohotovosť

Výška príplatku za neaktívnu pracovnú pohotovosť na pracovisku u zamestnanca, ktorý je v trvalom pracovnom pomere, je vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu – 3,713 eura.

Výška príplatku za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska u zamestnanca, ktorý je v trvalom pracovnom pomere, je minimálne 0,72 eura za hodinu.

Minimálna mzda v roku 2022

Stupeň náročnosti práce Minimálna mesačná mzda v roku 2022 Minimálna hodinová mzda v roku 2022
1 646 eura 3,713 eura
2 762 eura 4,379 eura
3 878 eura 5,046 eura
4 994 eura 5,713 eura
5 1 110 eura 6,379 eura
6 1 226 eura 7,046 eura
seniori dôchodcovia dôchodca penzista Čítajte viac Dôchodky: Ako sa v nich vyznať? Kedy máte na čo nárok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti