Pokračovanie článku: Ste na podpore? Koľko peňazí si môžete privyrobiť?

Kto a kedy môže žiadať o dávku v nezamestnanosti

  • Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, že poistenec bol v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, teda 730 dní. V prípade, že pracoval len dobu určitú, postačí, ak 730 dní poistenia získal za posledné štyri roky.
  • Spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu nemá vplyv na nárok na dávku v nezamestnanosti, jej výšku ani na dobu jej poskytovania.
  • Od 1. júla 2020 už môžu poistenci požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nie je potrebný.
  • Sociálna poisťovňa vypláca dávku v nezamestnanosti za kalendárne dni. Jej výška je 50 percent z denného vymeriavacieho základu.
  • Uchádzač o zamestnanie tak za mesiac dostane dávku vypočítanú podľa vzorca:

50 % x denný vymeriavací základ x počet dní v mesiaci

  • Do konca júna 2022 je maximálna výška dávky v nezamestnanosti v mesiaci, ktorý má 31 dní – 1 154,80 eura, v mesiaci, ktorý má 30 dní – 1 117,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #podpora v nezamestnanosti