13. dôchodok: Dostanú ho penzisti v lete celý či len polovicu?

Maximálne tristo, minimálne 50 eur. Taká bude aj tento rok suma trinástej penzie. Kedy ju však Sociálna poisťovňa začne vyplácať, ešte momentálne nie je známe. Jasné nie je ani to, či bude tento dôchodok vyplatený v lete celý, alebo len jeho polovica a zvyšok v novembri. Dostať by ho malo opäť viac ako 1,4 milióna penzistov.

26.04.2022 06:00
dôchodok, penzia, dôchodcovia, penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata (58)

„Návrh novely zákona o 13. dôchodku pripravil rezort práce v spolupráci s poslancami Národnej rady ako pomoc pre seniorov v období vysokej inflácie. Navrhujeme preto vyplatiť časť 13. dôchodku všetkým poberateľom, ktorý naň majú nárok, a to už v lete 2022. Podmienky na jeho výplatu aj jeho výška ostáva nemenná a bude ju určovať zákon o 13. dôchodku. Minimálna výška sa bude odvíjať od životného minima, ktorého nová hodnota bude známa v priebehu mája 2022. V súčasnosti sa návrh nachádza v legislatívnom procese, kde sa rozhodne o finálnej výške predčasne vyplateného 13. dôchodku. Rezort práce ráta s možnosťou vyplatenia po častiach, ale aj v celku,“ píše sa v stanovisku rezortu práce.

pracujúci penzista penzista dôchodca práca Čítajte viac Viac ako 150 tisíc pracujúcich penzistov sa už teší z vyšších dôchodkov

Do druhého čítania v parlamente prešiel poslanecký návrh novely zákona o trinástom dôchodku, podľa ktorého by polovicu trinásteho dôchodku mala Sociálna poisťovňa vyplatiť penzistom už v júli tohto roka. „S cieľom zmiernenia dopadu zdražovania a vzhľadom k tomu, že výrazný rast spotrebiteľských cien sa do valorizačného mechanizmu zvyšovania penzií premietne až v roku 2023, navrhujeme ako kompenzáciu vyplatiť v júli dôchodcom sumu 13. dôchodku v jeho polovičnej výške. Navrhuje sa nové kreovanie nároku na 13. dôchodok pre všetkých poberateľov dôchodku v júli s tým, že ak sa penzistom bude dôchodok vyplácať aj v novembri, nárok na 13. dôchodok im vznikne aj v novembri. Suma 13. dôchodku v júli sa navrhuje určiť ako polovica sumy 13. dôchodku určeného podľa vzorca v zákone. Ak penzistovi vznikne nárok na 13. dôchodok aj v novembri, navrhuje sa, aby jeho suma bola určená ako rozdiel sumy 13. dôchodku, na ktorú by mal poberateľ dôchodku nárok podľa súčasnej platnej právnej úpravy a sumy vyplateného 13. dôchodku v júli,“ píše sa v dôvodovej správe.

dôchodcovia Čítajte viac Zmeny v penziách? Dôchodkový vek, rodičovský bonus aj penzia po 40 odpracovaných rokoch...

S tým ale nesúhlasí Jednota dôchodcov na Slovensku. „Požadujeme mimoriadnu valorizáciu vo výške minimálne tri percentá alebo tzv. 13. dôchodok teraz a koncom roka 14. dôchodok. Polovica dávky nikomu nepomôže, keď zoberieme do úvahy, že 150 eur dostanú seniori poberajúci maximálne dôchodok vo výške 218 eur. Myslia si naši predstavitelia, že pri takejto inflácii sa dá z toho žiť? Podľa nášho názoru je to dehonestácia seniorov, ktorí pre túto spoločnosť odpracovali dlhé roky a odvádzali do fondov nemalé peniaze,“ uviedla Valéria Pokorná, ktorá je poverená vedením Jednoty dôchodcov.

Ak zákon schváli parlament, trinástu penziu dostanú opäť všetci penzisti. Maximálna suma bude aj tento rok 300 eur a dostanú ju tí dôchodcovia, ktorí majú dôchodok v sume životného minima. To by malo od júla vzrásť zo súčasných 218,06 eura na 233,10. Dôchodcom s penziou v rozpätí od 233,11 eura do 927,60 sa 13. dôchodok bude znižovať až do minimálnej sumy 50,01 eura. Päťdesiat eur dostanú seniori, ktorí majú dôchodok 927,61 eura a vyšší. Ľudia, ktorí poberajú viac dôchodkov, teda poberajú penzie v súbehu, dostanú len jeden trinásty dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #trináste dôchodky