Máte dlhy? 13. dôchodok dostanete celý. Exekútor naň nesmie siahnuť

Penzisti, ktorých dôchodky sú krátené z dôvodu exekučných konaní, sa nemusia báť, že by im na 13. dôchodok, siahol exekútor. Táto dávka totiž nepodlieha exekúcii a príjemca ho dostane v takej výške, na akú má nárok.

28.04.2022 07:00
seniero, dôchodok, dôchodca, predčasný dôchodok, Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Exekútor mu naň nesmie siahnuť ani v prípade, že ho dôchodca dostane na účet v banke. Trinásty dôchodok totiž nie je príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, preto ho nie je možné exekučne krátiť. Je to štátna sociálna dávka a jej účelom je zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov žijúcich na Slovensku.

tvár, senior, muž, choroba, smútok, prvá pomoc, Čítajte viac Pozostalostný dôchodok nie je navždy. Kedy vám ho vyplácať prestanú?
Video
Právnička Jana Alušíková z advokátskej kancelárie MPH o exekúciách dôchodcov - odvysielané 18. 12. 2020.

Do 31. augusta je potrebné oznámiť výšku dôchodku zo zahraničia

Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok zo zahraničia, majú povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni aktuálnu výšku tohto dôchodku, a to do 31. augusta. Oznámenie o výške dôchodku zo zahraničia Sociálna poisťovňa potrebuje na určenie sumy 13. dôchodku. V tomto roku by ho poisťovňa mala vyplatiť, zrejme v sume jednej polovice, už v lete a druhú polovicu v riadnom výplatnom termíne v novembri.

Postup pri oznámení výšky dôchodku je rovnaký ako minulý rok. Dôchodcovia tak urobia prostredníctvom e-formulára, ktorý je zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Použitie e-formulára je jednoduché. Po vyplnení základných identifikačných údajov dôchodca uvedie údaje o dôchodku z cudziny a e-formulár odošle do Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trináste dôchodky