Dôchodkový vek: Kto pôjde do penzie neskôr?

Dôchodkový vek v súčasnosti pevne určuje tabuľka a tak každý, komu sa blíži penzijný vek, si svoj deň odchodu do dôchodku vie bez problémov vypočítať. Matkám, ktoré vychovali dieťa, sa dôchodkový vek znižuje o pol roka, maximálne však o rok a pol, ak vychovali tri a viac detí, za každé vychované dieťa. Rovnako to platí aj pre tých mužov, u ktorých výchova dieťaťa nie je zohľadnená matke. Všetko ale bude už od januára inak. Vek odchodu do penzie sa bude opäť predlžovať. Koho sa zmena dotkne?

11.05.2022 08:00
dochodca, penzista, laptop, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

"Ľudia si v súčasnosti svoj dôchodkový vek vedia vypočítať pomocou kalkulačky na výpočet dôchodkového veku, ktorá sa nachádza na webe Sociálnej poisťovne. Rovnako na webe máme v osobitnej rubrike zverejnenú aj tabuľku dôchodkového veku a podrobné informácie,“ informuje Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Ak sa napríklad žena narodila 24. septembra 1960 a vychovala dve deti, jej dôchodkový vek bude 62 rokov a dosiahne ho 24. septembra tohto roka. Ak je ale žena narodená v tom istom dni, roku a mesiaci bezdetná, jej penzijný vek bude 63 rokov a do penzie pôjde až 24. septembra budúceho roka.

Rezort práce však v zákone o sociálnom poistení opäť chystá zmeny. A to aj pokiaľ ide o vek odchodu do dôchodku. Nová právna úprava by mala zaviesť nový automatický mechanizmus predlžovania dôchodkového veku vzhľadom na zmenu strednej dĺžky života. Prvý ročník, ktorému by sa mal začať upravovať dôchodkový vek, je ročník ľudí narodených v roku 1967, teda ide o osoby, ktoré v zásade začnú odchádzať do dôchodku až po roku 2030.

dôchodcovia, penzisti, pes Čítajte viac Dôchodkový vek od januára? Odvinie sa od strednej dĺžky života. Kto pôjde do penzie neskôr?

Zmena zákona by mala začať platiť v januári budúceho roka. Ak ju schváli parlament. Nový vek odchodu do penzie bude vypočítaný podľa komplikovane vyzerajúceho vzorca. Bude sa sledovať zmena strednej dĺžky života v siedmich referenčných obdobiach, pričom každé referenčné obdobie sleduje zmenu strednej dĺžky života na 5-ročnom horizonte. "Pri určovaní dôchodkového veku je rozhodujúci rok, v ktorom určujeme dôchodkový vek, teda rok, v ktorom ministerstvo vydá všeobecne záväzný právny predpis o dôchodkovom veku, od ktorého závisí, z ktorých rokov sa použijú údaje o strednej dĺžke života. Ak by ministerstvo menilo dôchodkový vek napríklad už v roku 2022 pre osoby narodené v roku 1967, použijú sa na určenie dôchodkového veku hodnoty strednej dĺžky života v rokoch 2009 až 2020,“ píše sa v dôvodovej správe k zákonu. Po dosadení údajov do vzorcov vyjde číslo 0,163, o ktoré sa zvýši dôchodkový vek ľudí narodených v roku, ktorý bezprostredne predchádza príslušnému ročníku, teda v našom prípade dôchodkový vek osôb narodených v roku 1966. A tak by upravený dôchodkový vek osôb narodených v roku 1967 nebol 64 rokov (dôchodkový vek osôb narodených v roku 1966), zvýšil by sa o 0,163 roka na hodnotu 64,163 roka, teda títo ľudia by šli do penzie o mesiac neskôr, vo veku 64 rokov a jeden mesiac.

13, trinásty dôchodok, trinástka Čítajte viac Názor odborníkov: 13. dôchodok ako nesystémová dávka

"Obnovenie väzby dôchodkového veku na rast strednej dĺžky života má negatívny vplyv na prístup k právam poistencov, nakoľko osoby odchádzajúce do starobného dôchodku získajú nárok na dôchodok vo vyššom veku, čo bude znamenať nižší počet vyplatených súm dôchodkov. Obnovenie väzby dôchodkového veku na rast strednej dĺžky života bude mať ale pozitívny vplyv na sumu novopriznaného dôchodku, nakoľko vplyvom dlhšieho obdobia dôchodkového poistenia získajú poistenci nárok na vyššiu sumu novopriznaného starobného dôchodku. Priemerné zvýšenie miery náhrady novopriznaných dôchodkov predstavuje na konci prognózy v roku 2070 približne zvýšenie o 11,8 %,“ píše sa v dôvodovej správe.

Automatické naviazanie dôchodkového veku na vývoj strednej dĺžky života sme tu už v minulosti mali. Automat bol prvý raz prijatý na jeseň roku 2012 novelou zákona o sociálnom poistení. Od začiatku jeho uplatňovania však každoročne podliehal viacerým zmenám. V apríli 2019, v treťom roku fungovania automatu, schválili poslanci návrh ústavného zákona, ktorým sa v Ústave SR zaviedli štyri horné hranice dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí, tzv. stropy dôchodkového veku. V septembri 2019 prijali poslanci novelu, ktorou sa zmeny v ústave premietli do zákona o sociálnom poistení. V rámci nej bol tzv. automat definitívne zrušený a nahradený tabuľkou fixne definujúcou dôchodkové veky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový vek