13. dôchodok: Od 300 do 50 eur už v júli

Viac ako 1,4 milióna penzistov dostane 13. dôchodok už v júli. Dôchodcom s najnižším príjmom vyplatí Sociálna poisťovňa 300 eur, potom sa suma dávky bude znižovať podľa výšky dôchodku. Penzista s príjmom nad 900 eur dostane jednorazovo 50 eur.

16.05.2022 06:00
dôchodok, penzia, staroba, nordic walking Foto:
Ilustračné foto.
debata (57)

„Nárok na predčasný 13. dôchodok majú poberatelia starobného, predčasného, invalidného dôchodku, ako aj o poberatelia všetkých pozostalostných dôchodkov – vdovských, vdoveckých a sirotských. Novelou zákona o 13. dôchodku bude vyplatený v celej výške v júli z rozpočtovej kapitoly rezortu práce v celkovej výške približne 301,2 milióna eur. Pri predpokladanom počte poberateľov dôchodkových dávok 1,44 milióna osôb pôjde priemerne približne o sumu 209,60 eura,“ informoval tlačový odbor rezortu práce.

Podmienky nároku na 13. dôchodok ostávajú zachované rovnako ako v predchádzajúcom období. Pri poberaní viacerých druhov dôchodkov vrátane dôchodkov z cudziny sa ich výška zráta a podľa výslednej sumy bude poberateľovi vypočítaná suma 13. dôchodku, ktorá sa bude odvíjať od životného minima, ktorého nová hodnota bude známa k 1. júnu 2022. Podľa odhadov by však mala byť na úrovni 233 eur.

„Ide o kompenzáciu výrazného rastu spotrebiteľských cien, keďže inflácia za domácnosti dôchodcov dosiahla vo februári medziročnú hodnotu 9,9 %. Ďalším dôvodom je aj predpokladané zvýšenie medziročnej miery inflácie za domácnosti dôchodcov za I. polrok 2022 o 9,3 %. Podľa v súčasnosti platnej legislatívy sa komplexné zvýšenie dôchodkových dávok na základe rastu spotrebiteľských cien premietne až od 1. januára 2023. Pomoc vo forme skoršieho vyplatenia 13. dôchodku je jedným z vládnych opatrení pomoci pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov, ktoré zasiahla vysoká inflácia,“ uvádza sa v správe rezortu práce.

dochodkyna, penzistka, seniorka Čítajte viac Tabuľka, ktorá aktuálne určuje vek odchodu do dôchodku

Na vyplatenie tohto druhu penzie v predstihu sa pripravuje aj Sociálna poisťovňa. „Na zmenu termínu výplaty dávky sa už v týchto dňoch intenzívne pripravujeme a pre dôchodcov, ktorí poberajú dôchodok zo zahraničia, sme v predstihu pripravili elektronický formulár na oznamovanie sumy dôchodku z cudziny. Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok dôchodcom automaticky, bez osobitnej žiadosti. Dostanú ho spolu s dôchodkom tí seniori, ktorí budú mať v júli 2022 nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku,“ povedala Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne.

Trinásty dôchodok v sume 50 eur až 300 eur bude možno postačovať ako kompenzácia zdražovania na prvých šesť mesiacov tohto roka. V tlačovej správe to uviedla predsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Valéria Pokorná. Vládu preto vyzýva, aby pre penzistov schválila aj štrnásty dôchodok. Seniori budú totiž podľa nej už od leta znova v pasci chudoby.

dochodca, penzista, laptop, notebook Čítajte viac Dôchodkový vek: Kto pôjde do penzie neskôr?

Okrem trinástej penzie vláda schválila aj jednorazový príspevok pre seniorov v sume sto eur. „Inflačný balík pomoci smerujeme tým, ktorí sú najviac odkázaní na pomoc, a teda aj najviac vnímajú dnešné zvýšené náklady na bývanie, energie či rastúce ceny potravín. Preto už v lete vyplatíme dôchodcom 13. dôchodok, aby sme im aspoň čiastočne vykryli stúpajúce výdavky. Teraz sme schválili pomoc pre ďalšie skupiny osôb, opatrovateľov, asistentov, rodiny v hmotnej núdzi a náhradných rodičov, ktorí dostanú jednorazový príspevok 100 eur,“ doplnil minister práce Milan Krajniak. Príspevok rezort práce navrhuje poskytnúť osobám v dôchodkovom veku, nad 62 rokov (vrátane), ktorým nevznikol nárok na penziu, a teda im nevznikne nárok na 13. dôchodok. Ide o skupinu približne 102-tisíc ľudí, pre ktorých táto pomoc predstavuje 10,2 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #13. penzia