Cesta k predčasnej penzii bude zarúbanejšia. Od júla sa zvýši jej minimálna suma

Od júla porastie suma životného minima, ktoré má vplyv aj na výšku niektorých dávok, napríklad predčasnej a minimálnej penzie. Kým do konca júna je jeho suma pre jednu dospelú osobu na úrovni 218,06 eura, od júla by mala byť na úrovni 224,17 eura. Vyššia tak bude aj minimálna suma predčasnej penzie, ktorú musí žiadateľ o túto dávku dosiahnuť.

24.05.2022 06:00
dôchodok, seniori, dôchodcovia, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Sumu životného minima určuje každoročne ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na základe údajov Štatistického úradu SR podľa konkrétnych ukazovateľov, ktorými sú rast životných nákladov nízkopríjmových domácností a čisté peňažné príjmy na osobu. Keďže tento koeficient je 1,028, suma životného minima by mala byť 224,17 eura.

„Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je to, že jeho výška ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, presahuje 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo ak si poistenec sporil v II. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima,“ vysvetlila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Od 1. júla by však nárok na predčasnú penziu mal vzniknúť nie od sumy 261,70 eura mesačne, tak ako je to doteraz, ale od sumy 269,00 eura. Ak Sociálna poisťovňa budúcemu predčasnému dôchodcovi vypočíta nižšiu sumu, žiadosť o penziu zamietne.

dôchodok, penzia, staroba, nordic walking Čítajte viac 13. dôchodok: Od 300 do 50 eur už v júli

Ak teda žiadateľ o tento druh penzie o dávku požiada a Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 265 eur, jeho žiadosť zamietne, pretože suma jeho predčasného dôchodku nedosiahne minimálnu sumu, teda 269 eur.

Navyše sa človek, ktorý žiada o tento druh dávky, musí vyrovnať s faktom, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ vraví Hrabková. Navyše, človek, ktorý o túto dávku žiada, nesmie pracovať.

dôchodca, úsmev, radosť Čítajte viac Dôchodkový strop? Zatiaľ platí

Ak žiadateľ o penziu splní všetky podmienky a predčasný dôchodok mu Sociálna poisťovňa prizná, môže si privyrobiť. Ak ale prekročí sumu 200 eur mesačne, výplatu dôchodku mu pozastaví. „Predčasný penzista môže poberať predčasný dôchodok a súčasne pracovať na dohodu, ak si uplatní výnimku z platenia odvodov z tejto dohody a úhrn príjmu z dohody nepresiahne v kalendárnom roku 2 400 eur. Na účely výplaty predčasného dôchodku sa tak sleduje hrubý príjem za rok a nie mesačný príjem. Ak úhrn príjmu z dohody presiahne 2 400 eur, nárok na výplatu predčasného dôchodku zanikne a Sociálna poisťovňa výplatu dôchodku zastaví,“ dodala Hrabková.

V ďalšom roku má poberateľ predčasného dôchodku nárok na opätovné vyplácanie penzie – Sociálna poisťovňa uvoľní výplatu dôchodku od výplatného termínu dôchodku v januári nasledujúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok