Kedy do predčasnej penzie? Štyri podmienky, splnené naraz, inak vám ju zamietnu

Mám 59 rokov a v januári môžem požiadať o predčasný dôchodok, ale keďže som málo zarábala, je to aj tak možné? Prinášame otázky a odpovede o predčasnej penzii.

06.06.2022 06:00
žena, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dostala som v práci výpoveď, moje pracovné miesto bolo zrušené. Mám 59 rokov a v januári môžem požiadať o predčasný dôchodok, ale keďže som málo zarábala, je to aj tak možné? Alebo nárok na predčasný dôchodok mať nebudem? Odpracovaných mám 39 rokov.

O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Pre nárok na predčasný starobný dôchodok je potrebné, aby poistenec splnil tieto podmienky: získal najmenej 15 rokov poistenia, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku, suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Ak je poistenec aj sporiteľom v II. pilieri, súčet súm predčasného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku z II. piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nemôže byť poistenec povinne dôchodkovo poistený. Suma predčasného starobného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

dochodca, penzista, podnikanie Čítajte viac Dôchodkový vek po novom? Prví dotknutí pôjdu do penzie o mesiac neskôr

Narodila som sa 14. apríla 1962 a vychovala som 4 deti. Kedy môžem požiadať o predčasný dôchodok?

Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1962, ktorá vychovala štyri deti, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 61 rokov a 10 mesiacov. Tento vek dovŕšite 14. februára 2024. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda už aj teraz. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistená, teda nemôžete pracovať. Suma predčasného starobného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

Narodila som sa v roku 1961, od roku 2008 do 2020 som pracovala v Českej republike a teraz poberám podporu v nezamestnanosti. Tú budem dostávať do konca júna a od júla by som rada požiadala o predčasný dôchodok. Mám dve deti. Započítajú sa mi roky odpracované v Česku, ak na Slovensku mám započítaných 31 odpracovaných rokov, takže by som mala spolu 43 odpracovaných ro­kov.

Právne predpisy Slovenskej republiky umožňujú priznať predčasný starobný dôchodok len vtedy, ak je preukázané splnenie podmienok nároku. Podľa v súčasnosti platných a účinných právnych predpisov Slovenskej republiky má poistenec nárok na predčasný starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu. Suma dôchodku vám bude vypočítaná za doby poistenia, ktoré ste získali podľa právnych predpisov Slovenskej republiky. Na doby poistenia, ktoré ste získali v Českej republike by sa prihliadalo len vtedy, ak by ste nesplnili podmienku potrebného počtu rokov a vtedy, ak by suma predčasného starobného dôchodku bola vypočítaná v sume nižšej ako 1,2 sumy životného minima. Za doby poistenia, ktoré ste získali podľa právnych predpisov Českej republiky, je príslušná priznať dôchodok inštitúcia sociálneho poistenia Českej republiky.

dochodca, senior, Čítajte viac Máte nárok na trinásty dôchodok? Kto dostane len 50 eur?

Pracovala som od roku 1981 do roku 1989 v obchodnej sieti, potom som bola nezamestnaná. V rokoch 1992 až 1994 som znovu pracovala, potom som opäť bola na úrade práce v rokoch 1996 až 2000, potom som bola tri roky na materskej dovolenke, nastúpila som do práce na dva roky a potom som opäť bola tri roky na materskej dovolenke, potom som štyri roky pracovala, od roku 2016 do 2022 som opatrovala moju matku. Som ročník 1963. Chcela by som vedieť, či môžem požiadať o predčasný dôchodok a ak áno, kedy, tohto času som vedená na úrade práce.

Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1963, ktorá vychovala dve deti, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 62 rokov a 6 mesiacov. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda vo veku 60 rokov a 6 mesiacov. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistená. Nárok na predčasný dôchodok vzniká občanovi, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Nárok na tento dôchodok vzniká najskôr odo dňa spísania žiadosti o dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok