Dlhé roky práce a na dôchodku málo peňazí. Pomôže penzijné minimum?

Pripravujete sa na odchod do dôchodku a obávate sa nízkej sumy penzie? Dobrou správou je, že ak máte odpracovaných aspoň tridsať rokov, môžete dostať penzijné minimum. Vyhnete sa tak riziku, že budete musieť žiadať o dávku v hmotnej núdzi.

30.05.2022 06:00
dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Už sedem rokov dostávajú ľudia, ktorí síce odpracovali veľa rokov, ale mali nízke príjmy, minimálny dôchodok. Lenže iba v prípade, že splnia podmienky. Ide o starobné, predčasné aj invalidné penzie vypočítané v nižších sumách. Podľa Zuzany Dvorákovej zo Sociálnej poisťovne podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera,“ konštatovala.

Kvalifikovaným obdobím je celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1. januárom 1993 a od 1. januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241. Táto hodnota znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24,1 % z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

dôchodca, penzista, smútok, zúfalstvo, peniaze, dlh, bankovky, euro, exekúcia Čítajte viac Očakávate zvýšenie dôchodku? Mnohí sa ho nedočkajú

Sociálna poisťovňa rozhodne o nároku na zvýšenie starobnej penzie na minimálny dôchodok bez žiadosti. Ak napríklad do penzie odchádza človek, ktorý odpracoval 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia a Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu napríklad v sume 245 eur, prehodnotí jeho nárok na minimálny dôchodok. Ak spĺňa všetky podmienky, automaticky zvýši jeho starobný dôchodok na sumu minimálneho. Ten je za 30 rokov v sume 334,30 eura mesačne. Takýto penzista bude teda dostávať starobný dôchodok zvýšený na penzijné minimum v sume 334,30 eura.

Video
Ide o peniaze: Zdvojnásobí reforma II. piliera dôchodky? Potenciál na to má, tvrdí Ján Šebo. Odvysielané 11. 5. 2022.

Pokiaľ ale ide o pravidelnú januárovú valorizáciu penzií, minimálne dôchodky sa zvyšujú inak. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok, ktorý dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho už pri jeho priznávaní. Po valorizácii vypláca seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok dôchodcu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálnu penziu.

Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácii vyšší ako minimálny. Je viac ako pravdepodobné, že po budúcoročnej valorizácii bude viac penzistov dostávať svoj pôvodný dôchodok zvýšený o valorizáciu. Pre vysokú infláciu, ktorá bola v apríli na úrovni 10,7 %, totiž mnohé penzie porastú o dvojcifernú sumu. Napríklad ak dôchodcovi vypočítali penziu 330 eur a mal nárok na minimálny dôchodok za 30 kvalifikovaných rokov, teda ak dostáva v súčasnosti 334,30, od januára by sa jeho dôchodok mohol zvýšiť na 365,30 eura, a teda jeho nárok na minimálnu penziu by zanikol.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienku minimálne tridsať kvalifikovaných rokov, a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu, ako je suma životného minima, teda nižšiu ako 218,06 eura, budú musieť naďalej žiadať na úrade práce o dávku v hmotnej núdzi.

Najviac ohrozené skupiny obyvateľov, medzi ktoré patria aj seniori, by mali v júni dostať jednorazovú pomoc vo výške sto eur. Týmto opatrením vláda zmierňuje následky vysokej inflácie, ktorá negatívne vplýva na životnú úroveň ľudí. „Inflačný balík smerujeme tým, ktorí sú najviac odkázaní na pomoc, a teda aj najviac vnímajú dnešné zvýšené náklady na bývanie, energie či rastúce ceny potravín. Schválili sme pomoc pre ďalšie skupiny osôb, opatrovateľov, asistentov, rodiny v hmotnej núdzi, ktorí dostanú jednorazový príspevok 100 eur,“ uviedol minister práce Milan Krajniak.

Pomoc sa vzťahuje tiež na osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku a zároveň nemajú príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzijné minimum