Pokračovanie článku: Tridsať odpracovaných rokov neznamená, že dostanete penzijné minimum. Prečo?

Namiesto starobného dôchodku penzijné minimum

Podmienkou zvýšenia starobnej penzie na minimálnu je, že výška celkového dôchodkového príjmu poberateľa dôchodku je nižšia ako minimálny dôchodok. Zvýšenie sa určí ako rozdiel medzi minimálnym dôchodkom a vyplácaným dôchodkom, respektíve celkovým dôchodkovým príjmom poberateľa dôchodku:

Zvýšenie dôchodku = suma minimálneho dôchodku – celkový dôchodkový príjem

Príklad č. 1: Pán Juraj dosiahne tento rok dôchodkový vek. Požiada o penziu a Sociálna poisťovňa mu za 42 odpracovaných rokov prizná dôchodok v sume 350 eur a súčasne posúdi jeho možný nárok na zvýšenie priznaného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Pán Juraj má síce odpracovaných 42 rokov, ale kvalifikovaných rokov, ktoré sú potrebné pre priznanie minimálnej penzie, má len 39. Jeho starobný dôchodok tak zvýši na sumu minimálneho dôchodku, ktorý náleží za 39 kvalifikovaných rokov, teda na 372,20 eura mesačne.

Príklad č. 2:
Pani Kataríne priznala Sociálna poisťovňa za 38 odpracovaných rokov dôchodok v sume 270,00 eura a zároveň posúdila jej nárok na zvýšenie priznaného dôchodku na sumu minimálnej penzie. Keďže jej odpracované roky sú aj kvalifikovanými rokmi, patrí je za 38 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia minimálny dôchodok 368,00 eura. Starobný dôchodok sa jej teda zvýši na sumu minimálneho dôchodku 368,00 eura mesačne.

Príklad č. 3: Pani Jolane priznala Sociálna poisťovňa za 45 odpracovaných rokov dôchodok v sume 290,00 eura a zároveň posúdila jej nárok na zvýšenie priznanej penzie na minimálny dôchodok. Aj keď má 45 odpracovaných rokov, počet rokov kvalifikovaného dôchodkového poistenia má len 38. Za 38 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia jej patrí minimálny dôchodok 368,00 eura.

Príklady sú len informatívne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #penzijné minimum