Minimálne dôchodky sa valorizujú inak ako starobné

Pri každoročnom zvyšovaní minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodnú penziu, ktorú dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho dôchodku už pri jeho priznávaní.

03.06.2022 08:00
senior, dôchodok, penzia, valorizácia, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Po valorizácii vypláca seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok penzistu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálny dôchodok. Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácií vyšší ako minimálny.

„Valorizácia dôchodkových dávok, ktoré sa v januári zvýšili o 1,3 % mesačnej sumy dôchodku, sa minimálnych dôchodkov priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od januára zvýšil jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovnala s výškou poberaného minimálneho dôchodku a ak bol pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny, penzistovi naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ak bola po valorizácii jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zanikol a Sociálna poisťovňa dôchodcovi vypláca jeho valorizovaný starobný dôchodok, ktorý bol po valorizácii vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok,“ uviedla Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne.

V januári budúceho roka zrejme zanikne viac minimálnych dôchodkov, keďže je vysoká inflácia a mnohé pôvodné starobné dôchodky porastú o dvojcifernú sumu. Ak by sa valorizovali dôchodky už teraz, penzisti by dostali penzie zvýšené o 10,7 %. Taká totiž bola inflácia v apríli tohto roka v prípade nízkopríjmových domácností penzistov.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #penzijné minimum