Vyššie dôchodky? Aj vďaka práci popri penzii

152-tisíc. Toľko penzistov dostáva za svoju prácu v minulom roku zvýšenú penziu. Mnohí pracujú preto, lebo sú v kondícii a pracovať jednoducho chcú. Iní zasa preto, lebo ich dôchodky sú nízke a rastúce ceny energií a inflácia ich nútia si privyrobiť. Nech už sú ich dôvody akékoľvek, prácou si zvyšujú penziu.

07.06.2022 06:00
dôchodca, pracujúci dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

O zvýšenie dôchodku pracujúci penzisti žiadať nemusia, Sociálna poisťovňa tak urobí z vlastnej iniciatívy vždy ku koncu marca za predchádzajúci rok. „Sociálna poisťovňa každý rok v marci prepočítava dôchodky pracujúcim dôchodcom za obdobie dôchodkového poistenia v predchádzajúcom kalendárnom roku. Dôchodok im automaticky v marci zvýši a vychádza pritom zo zárobku, ktorý popri poberaní dôchodku zarábali a odvádzali z neho aj poistné,“ uviedla Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Ak zarábali do 200 eur mesačne a uplatnili si pritom odvodovú výnimku, teda neplatili poistné na dôchodkové poistenie, dôchodok sa im nezvyšuje. „Ak pracovali na výnimku a ich zárobok presiahol 200 eur mesačne, platili odvody z príjmu nad touto hranicou – nad 200 eur a teda penzia sa im zvýši. Suma zvýšenia sa vypočíta tak, že sa vynásobí polovica dosiahnutých osobných mzdových bodov aktuálnou dôchodkovou hodnotou,“ priblížila postup.

penzia, dôchodok, dôchodca, Čítajte viac Tridsať odpracovaných rokov neznamená, že dostanete penzijné minimum. Prečo?

O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia si môžu dôchodcovia aj sami požiadať, nemusia počkať na ukončenie roka, ale môžu tak urobiť len raz ročne a musí to byť až po ukončení dôchodkového poistenia, teda po ukončení práce. Ak bude napríklad penzista pracovať od júna do novembra, môže o zvýšenie požiadať od 1. decembra.

Mnohí budúci penzisti sa pýtajú, či sa im viac oplatí požiadať o dôchodok a ďalej pracovať alebo o penziu nepožiadať, dôchodok nepoberať a ďalej pracovať. Ktorú formu si senior zvolí, závisí len od jeho rozhodnutia. Dôchodok mu však spätne vyplatia len za tri roky. Čiže ak niekto dosiahol dôchodkový vek v roku 2018 a o penziu nepožiadal a rozhodne sa tak urobiť na budúci rok, spätne dostane vyplatený dôchodok len za roky 2020 až 2022.

Pokiaľ ide o dôchodcu pracujúceho na dohodu, ten môže uplatniť odvodovú úľavu, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody, pokiaľ príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený. Táto výnimka sa týka ľudí, ktorí majú priznaný starobný, predčasný, invalidný, výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo invalidný výsluhový dôchodok. V prípade dohody, na ktorú si dôchodca uplatnil výnimku a neplatí z nej teda poistné na dôchodkové poistenie, sa mu tento príjem nezapočítava do dôchodku.

Pozitívnou správou, avšak až od roku 2024, by mala pre pracujúcich penzistov byť možnosť prispievať si na vyššiu penziu z druhého piliera. V novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení to navrhuje ministerstvo práce. Podľa návrhu rezortu práce sa sporiteľovi pri odchode do dôchodku z druhého piliera začne vyplácať tzv. programový výber z polovice jeho nasporenej sumy. Pôjde o 120 mesačných splátok počas 10 rokov, ktoré budú v súčte tvoriť polovicu nasporenej sumy. „Počas tohto obdobia bude môcť sporiteľ naďalej posielať z poistného na starobné poistenie aj povinné príspevky do druhého piliera, a to aj napriek tomu, že už tomuto poistencovi vznikol nárok na výplatu starobného alebo predčasného starobného dôchodku z druhého piliera," uviedol rezort práce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti