Ktoré roky sa započítajú do penzie? A prečo sa neráta ten posledný odpracovaný?

Som poberateľ starobného dôchodku a súčasne pracujem. Ako sa mi zvýši suma starobného dôchodku po ukončení zamestnania? O koľko sa mi zvýši penzia, ak si podám žiadosť o penziu o rok neskôr, ako mi prináleží?

13.06.2022 06:00
pracujúci penzisti, peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Dôchodkový vek dovŕšim 24. júla tohto roku. Budem však naďalej pracovať do 31. decembra a o starobný dôchodok požiadam od 1. januára 2023. Ktoré roky sa mi započítajú do rozhodujúceho obdobia?

Rozhodujúce obdobie na zistenie priemerného osobného mzdového bodu (POMB) sú kalendárne roky pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok s výnimkou kalendárnych rokov pred 1. januárom 1984. Keďže podmienky nároku na starobný dôchodok splníte 24. júla 2022, rozhodujúcim obdobím na zistenie POMB sú kalendárne roky 1984 až 2021 aj v prípade, že o dôchodok požiadate až od 1. 1. 2023. Obdobie dôchodkového poistenia (zamestnanie a ďalšie započítateľné doby) vám bude zhodnotené od ukončenia povinnej školskej dochádzky do 23. júla 2022. Obdobie od 24. júla do 31. decembra 2022 sa bude hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku aj s osobným mzdovým bodom za toto obdobie, v ktorom sa zohľadní vymeriavací základ, ktorý ste dosiahli v tomto období.

O koľko sa mi zvýši penzia, ak si podám žiadosť o penziu o rok neskôr, ako mi prináleží?

Ak sa rozhodnete odísť do dôchodku dňom dovŕšenia dôchodkového veku, pre výpočet sumy starobného dôchodku bude použité obdobie dôchodkového poistenia získané po ukončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dovŕšením dôchodkového veku, zárobky dosiahnuté v rozhodujúcom období a aktuálna dôchodková hodnota. Rozhodujúcim obdobím na zistenie priemerného osobného mzdového bodu sú kalendárne roky pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok s výnimkou kalendárnych rokov pred 1. januárom 1984. V prípade vzniku nároku na dôchodok v roku 2022 je posledný rok rozhodujúceho obdobia rok 2021. Ak sa rozhodnete požiadať o starobný dôchodok neskôr, vypočíta sa starobný dôchodok ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku s použitím aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku. K takto vypočítanej sume starobného dôchodku sa pripočíta suma určená ako súčin súčtu osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Takto určená suma starobného dôchodku sa zvýši o 0,5 % za každých 30 dní dôchodkového poistenia získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti