Čo musíte dostať od zamestnávateľa, ak pracujete na zmluvu?

Dovolenka, príplatky, stravné lístky... Na čo všetko máte nárok? A čo musia dostať dohodári?

15.06.2022 12:00
dôchodca, pracujúci dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dovolenka

  • Zákonník práce priznáva všetkým zamestnancom minimálne štyri týždne platenej dovolenky do roka. Nárok na dovolenku majú ľudia, ktorí u toho istého zamestnávateľa odpracujú minimálne 60 dní.
  • Pomerná časť dovolenky je za každý celý mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina z celoročnej dovolenky.
  • Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy vo výške jeho priemerného zárobku. Priemerný zárobok sa počíta z platov v kalendárnom štvrťroku, ktorý predchádza štvrťroku, v ktorom si zamestnanec berie dovolenku. Ak by si chcel niekto zobrať dovolenku v júli, bude sa mu náhrada mzdy počítať z platu, ktorý poberal od apríla do júna. Dovolenku sa preto oplatí brať po tom, čo zamestnanec dostane odmeny.
Video
Ide o právo: Môže vám firma krátiť plat? Čo sa vás nesmú pýtať na pracovnom pohovore? O pracovných zmluvách s Janou Alušíkovou z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 1. 4. 2022.

Príplatky

  • Zamestnanec, ktorý pracuje v noci, má nárok na príplatok vo výške 40 percent z minimálnej mzdy za každú odpracovanú hodinu, čo je v súčasnosti 1,43 eura.
  • Za prácu vo sviatok musí zamestnanec dostať príplatok vo výške 100 percent svojho priemerného hodinového zárobku.
  • Ak zamestnanec pracuje v sobotu, musí dostať príplatok vo výške 50 percent z minimálnej mzdy, za každú hodinu tak dostane 1,79 eura.
  • Za prácu v nedeľu má zamestnanec nárok na príplatok vo výške 100 percent z minimálnej mzdy, čo je 3,58 eura na hodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti