Ste dôchodca a platíte dane? Kedy sa vám oplatí podať daňové priznanie a štát vám ich vráti?

Ak ste penzista poberajúci dôchodok a vaše príjmy za minulý rok neprevýšili sumu 2 255,72 eura, nemusíte podať daňové priznanie. Vyplniť tlačivo daňového priznania ale môže byť pre vás výhodné. Napríklad ak vám zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, môže sa vám oplatiť podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď vaše príjmy nepresiahli uvedenú sumu. Vznikne vám totiž daňový preplatok a daňový úrad vám ho vráti a základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.

17.06.2022 08:00
žena, dôchodkyňa, penzistka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý daňovník, teda aj dôchodca, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2021 presiahli sumu 2 255,72 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené.

Dôchodcovia sú daňovníci, ktorí sú na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľmi starobného dôchodku, vyrovnávacieho príplatku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku alebo obdobného dôchodku zo zahraničia alebo im takýto dôchodok ak im dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia (k 1. 1. 2021).

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Penzista v núdzi môže žiadať o dávky. Na úrade práce

Pre koho je výhodné podať daňové priznanie

Ak daňovník poberajúci dôchodok dosiahol v roku 2021 príjem zo závislej činnosti neprevyšujúci sumu 2 255,72 eura, nevzniká mu povinnosť podať daňové priznanie za rok 2021. Ak mu však zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je pre neho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 2 255,72 eura. V podanom daňovom priznaní dôchodcovi totiž vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.

Daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako päť eur. Ak tento daňový preplatok je menší ako päť eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

dôchodca, pracujúci dôchodca Čítajte viac Vyššie dôchodky? Aj vďaka práci popri penzii

Príklad

Dôchodca celý rok pracuje na dohodu za 130 eur mesačne.

Celkový ročný príjem dosiahne 1 560 eur, čo je menej ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane (2 255,72 eura). Preto ak podá daňové priznanie, daňový úrad mu vráti všetky dane, ktoré mu zamestnávateľ strhne z platu. Dostane preto naspäť 342 eur.

Dôchodca pracuje na dohodu za 200 eur mesačne.

Jeho celkový ročný príjem dosiahne 2 400 eur. Keďže ide o vyššiu sumu, ako je polovica nezdaniteľnej časti základu dane (2 255,72 eura), nebude mať nárok na vrátenie žiadnej dane.

žena, penzia Čítajte viac Kedy do predčasnej penzie? Štyri podmienky, splnené naraz, inak vám ju zamietnu

Použitie typu daňového priznania

Ak dôchodca dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti – teda zo zamestnania na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce, podáva daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A.

Ak dosiahol aj iné druhy zdaniteľných príjmov, napr. príjem z prenájmu nehnuteľností alebo príjem z nepeňažnej výhry, alebo príjem z predaja nehnuteľnosti, alebo príjem z vyplatenia podielového listu, podáva daňové priznanie k dani z príjmov FO typu B.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodca #vrátenie daní