Kedy do predčasnej penzie a čo k tomu potrebujete? Oplatí sa najprv poberať podporu?

Kedy môžem ísť do predčasného dôchodku a kde sa môžem informovať? Prinášame otázky a odpovede.

17.07.2022 06:00
žena, radosť, ukazovanie, penzistka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do riadneho starobného dôchodku mi chýba jeden rok. Môžem požiadať o predčasný dôchodok, keď poberám invalidný?

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká poistencovi, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a jeho suma je vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Ak je poistenec aj sporiteľom v II. pilieri, súčet súm predčasného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku z II. piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu. Ku dňu spísania žiadosti o predčasnú penziu nemôže byť poistenec povinne dôchodkovo poistený. Suma predčasného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Doba poberania invalidného dôchodku je obdobím dôchodkového poistenia. Ak poberateľ invalidného dôchodku požiada o predčasnú penziu, Sociálna poisťovňa vypočíta sumu predčasného dôchodku, porovná ju so sumou invalidného dôchodku a vypláca sa penzia, ktorej suma je vyššia. Na dôchodok, ktorý sa nevypláca, nárok zaniká.

dôchodca, mobil Čítajte viac Od júla bude minimálna suma predčasnej penzie vyššia. Získať ju tak bude ťažšie

Poberám opatrovateľský príspevok na matku. Nie som uchádzač o zamestnanie ani nepracujem. Odvody do Sociálnej poisťovne ako aj zdravotnej platí za mňa štát. Mám 58 rokov, preto chcem vedieť, či sa mi toto obdobie započítava do odpracovaných rokov a tiež, či by som do budúcna mohla ísť do predčasného dôchodku, ak by som ešte poberala opatrovateľský príspevok a nebola zamestnaná.

Obdobie poskytovania príspevku za opatrovanie sa do obdobia dôchodkového poistenia započítava najskôr od 1. augusta 2006, ak fyzická osoba mala poskytovaný príspevok za opatrovanie z úradu práce a mala počas poskytovania príspevku trvalý pobyt na Slovensku, nebola dôchodkovo poistená ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, ako osoba starajúca sa o dieťa, ako fyzická osoba vykonávajúca asistenciu a nebol jej priznaný predčasný alebo invalidný dôchodok a nedovŕšila dôchodkový vek. Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká poistencovi, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Ak je poistenec aj sporiteľom v II. pilieri, súčet súm predčasného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku z II. piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nemôže byť poistenec povinne dôchodkovo poistený.

Video
Ide o peniaze: Ako mať na dôchodku o 100 eur viac? Poradí Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Premiéra 13. 7. 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #predčasný dôchodok #penzista