Pokračovanie článku: Kedy do predčasnej penzie a čo k tomu potrebujete? Oplatí sa najprv poberať podporu?

Dostala som v práci výpoveď, moje pracovné miesto bolo zrušené. Mám 59 rokov a v januári môžem požiadať o predčasný dôchodok, ale keďže som málo zarábala, je to aj tak možné? Alebo nárok na predčasný dôchodok mať nebudem? Odpracovaných mám 39 rokov.

O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Pre nárok na predčasný starobný dôchodok je potrebné, aby poistenec splnil tieto podmienky: získal najmenej 15 rokov poistenia, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku, suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Ak je poistenec aj sporiteľom v II. pilieri, súčet súm predčasného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku z II. piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nemôže byť poistenec povinne dôchodkovo poistený. Suma predčasného starobného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

Narodila som sa 14. apríla 1962 a vychovala som 4 deti. Kedy môžem požiadať o predčasný dôchodok?

Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1962, ktorá vychovala štyri deti, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 61 rokov a 10 mesiacov. Tento vek dovŕšite 14. februára 2024. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda už aj teraz. Ku dňu spísania žiadosti o predčasný dôchodok nemôžete byť povinne dôchodkovo poistená, teda nemôžete pracovať. Suma predčasného starobného dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na tento dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #predčasný dôchodok #penzista