Porastú od januára minimálne dôchodky? Tu je odpoveď!

Minimálny dôchodok dostane človek, ktorý za nízku mzdu odpracoval minimálne 30 rokov. Porastie táto dávka od januára?

30.06.2022 06:00
manželia, seniori, figúrky, mince, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od súm životného minima sa odvíjajú aj minimálne penzie. Ich sumy sa ale valorizovali až v januári, aj keď sumy životného minima rastú od júla.

Minimálne dôchodky sú však už druhý rok zmrazené po ich výraznom navýšení bývalou vládnou koalíciou, ktorá ich rast naviazala na priemernú mzdu. Súčasná vládna koalícia potom schválila zmenu, podľa ktorej sa nárok na penzijné minimum opäť posudzuje podľa pôvodných podmienok a navyše sa dohodla, že sa k jeho opätovnej valorizácii vráti až vtedy, keď 136 percent životného minima prekročí aktuálnu výšku minimálneho dôchodku. Tá je za 30 kvalifikovaných rokov vo výške 334,30 eura mesačne.

Nová suma životného minima bude od júla na úrovni 234,42 eura. A keďže jeho 136-násobok predstavuje 318,81 eura, penzijné minimum od januára budúceho roka ešte neporastie.

Pri súčasnej vysokej inflácii, ktorá sa pohybuje na úrovni viac ako 12 percent, a pri predpovediach, že ešte nedosiahla strop, je ale viac ako pravdepodobné, že aj túto dávku čaká valorizácia. Ale až v roku 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #minimálny dôchodok #penzijné minimum