Čo sa započítava do dôchodku? Tu sú odpovede

Započítajú sa do penzie roky, ktoré som odpracoval ako osobný asistent? Kto za mňa hradí nemocenské? Prinášame odpovede na konkrétne situácie.

16.07.2022 06:00
Dôchodcovia, seniori, lavička, výhľad,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dva roky som poberala opatrovateľský príspevok na člena rodiny. Hradil za mňa nemocenské štát? Alebo pri poberaní nebolo nemocenské platené?

Za poistencov štátu (nielen z dôvodu poberania opatrovateľského príspevku, ale aj z iných dôvodov) štát platí len poistné na dôchodkové poistenie, neplatí za nich poistné na nemocenské poistenie ani na poistenie v nezamestnanosti. Štát platí poistné za povinne dôchodkovo poistenú fyzickú osobu s trvalým pobytom na Slovensku, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec, dohodár, ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo ako fyzická osoba, ktorá je poistencom štátu už z iného dôvodu, nebol jej priznaný predčasný alebo invalidný dôchodok a nedovŕšila dôchodkový vek.

Započítajú sa do penzie roky, ktoré som odpracoval ako osobný asistent? Mesačne to je 150 hodín.

Osobný asistent je poistencom štátu, ak osobnú asistenciu vykonáva najmenej 140 hodín mesačne a poskytuje sa mu peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Obdobie dôchodkového poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového poistenia, ak za tieto obdobia bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie. Dôchodkovo poistená osoba je aj fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok a nedovŕšila dôchodkový vek. Od 1. januára 2018 Sociálna poisťovňa automaticky eviduje takúto osobu na dôchodkové poistenie ako poistenca štátu na základe podkladov z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #nemocenská dávka #osobná asistencia #opatrovateľský príspevok