Jednota dôchodcov trvá na 14. dôchodkoch aj mimoriadnej valorizácii

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) trvá na mimoriadnej valorizácii a tiež na požiadavke vyplatiť pred Vianocami tzv. 14. dôchodok na kompenzáciu zdražovania. Uviedla to podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná.

03.07.2022 13:10
dôchodca, mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

„Jednota dôchodcov na Slovensku podporuje oprávnené požiadavky na 10-percentnú valorizáciu miezd všetkých zamestnancov vo verejnej správe, najmä učiteľov, ale aj mzdy zdravotných sestier, lekárov aj ostatných zdravotníckych povolaní, ako aj požiadavky Združenia miest a obcí Slovenska a samosprávnych krajov,“ vyhlásila Pokorná.

Podľa JDS má vláda dodržať svoje slovo, pokiaľ sľúbila zdravotníkom riešenia do 30. júna. „O primeranosti a oprávnenosti požiadaviek všetkých dotknutých zdražovaním hovorí aj prognózovaný prebytok výberu daní Ministerstva financií SR na rok 2022 vo výške viac ako dvoch miliárd eur, na ktorý sa ‚vyzbierali‘ cez vyššie ceny tovarov a služieb všetci občania Slovenska,“ uviedla Pokorná s tým, že vláda by mala tieto „peniaze navyše zo zdražovania“ vrátiť cez mimoriadne valorizácie slovenským domácnostiam.

JDS upozornila, že domácnosti seniorov sa podieľali na celkových výdajoch a spotrebe v rámci prvého kvartálu 2022 približne 20 percentami.

„Pri prognózovanom vyššom výbere o dve miliardy eur v roku 2022 tak seniori zaplatili a ešte zaplatia zo svojich rozpočtov z dôvodu zdražovania o 400 miliónov eur navyše,“ uviedla Pokorná.

Zástupcovia penzistov preto požaduje mimoriadnu valorizáciu osem percent v čo najkratšom termíne a aj tzv. 14. dôchodok pred Vianocami na kompenzáciu zdražovania. Vláda podľa JDS doteraz neprijala dostatočné a primerané opatrenia pre všetky skupiny obyvateľstva.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Dôchodcovia #valorizácia #zvyšovanie penzií